Wat is Iso E Super?

Wat is Iso E Super?

Iso E Super is een synthetisch molecuul dat behoort tot de familie van moleculen die bekend staat als ambergris, een wasachtige, grijsachtige substantie die wordt geproduceerd in het spijsverteringsstelsel van potvissen. Ambergris wordt zeer gewaardeerd in de parfumindustrie, maar vanwege de zeldzaamheid en ethische bezwaren zijn er synthetische alternatieven ontwikkeld, zoals Ambroxan.

Iso E Super werd voor het eerst gesynthetiseerd door het bedrijf International Flavors & Fragrances (IFF) in 1973, als onderdeel van hun lopende onderzoek naar nieuwe geurmoleculen. Het is een heldere, kleurloze vloeistof met een licht zoete, houtachtige en amberachtige geur. Iso E Super wordt vaak gebruikt als fixeermiddel in geuren, wat betekent dat het helpt om de geur van andere geurtonen te verlengen en te voorkomen dat ze te snel verdampen. Interessant is dat sommigen het molecuul helemaal niet kunnen ruiken, terwijl anderen het wel kunnen ruiken, maar op andere dagen niet. En sommigen kunnen het heel goed ruiken.

Waarom is Iso E Super zo populair?

Iso E Super is een populair ingrediënt geworden in veel geuren vanwege de unieke eigenschappen en vanwege de hype van Escentric Molecules. Het heeft van zichzelf een heel subtiele geur, wat betekent dat het in geuren kan worden gebruikt zonder andere geurtonen te overheersen, terwijl het een verhelderend effect geeft. Iso E Super heeft een opmerkelijk vermogen om andere geurtonen te verbeteren en te versterken, waardoor ze meer opvallen en ze in een ander licht laten schijnen.

Hoe werkt Iso E Super?

Iso E Super werkt door interactie met de reukreceptoren in de neus. Deze receptoren zijn verantwoordelijk voor het detecteren van verschillende geurtonen en het doorgeven van signalen aan de hersenen, waar ze worden geïnterpreteerd als geur. Er wordt aangenomen dat het molecuul zich bindt aan feromoonreceptoren en feromoonachtige effecten induceert. Dit heeft de stof erg populair gemaakt onder parfumliefhebbers.

In de parfumwereld doen de wildste mythen, geruchten en legendes de ronde over de geuren Iso E Super en Hedion. Ze worden beschouwd als koningen van de verleiding en het geloof erin is zo groot dat Iso E Super zelfs in pure vorm wordt verkocht (Escentric Molecules Molecule 01), of in parfums is de stof sterk geconcentreerd (bijv. Rêves Sucrés van Pro Fragrantia). Iso E Super zou zelfs zijn eigen lichaamsgeur versterken, wat een extra aantrekkelijk effect zou moeten hebben.

Het feromooneffect op de mens lijkt een zeer ingewikkelde zaak, de wetenschap staat nog helemaal in de kinderschoenen. Of individuele geuren een feromooneffect kunnen hebben, is nog niet bewezen, maar kan ook niet worden uitgesloten. Van dieren weten we dat feromoonsignalen zowel door individuele stoffen als door een combinatie van stoffen worden doorgegeven. Er staat nog veel in de sterren geschreven. Het enige dat duidelijk is, is dat velen geloven in de kracht van supermoleculen.

Scroll to Top