Wat is Ambroxan?

Ambroxan is een synthetisch geuringrediënt dat behoort tot de ambergrijsfamilie. Ambergris is een vaste, wasachtige substantie die in de oceaan drijft of op stranden aanspoelt. Het wordt verondersteld een bijproduct te zijn van het spijsverteringssysteem van de potvis en wordt al eeuwenlang in de parfumerie gebruikt. Het gebruik van ambergrijs is in sommige landen echter verboden vanwege ethische bezwaren en de schaarste aan natuurlijk materiaal, terwijl het in andere landen legaal blijft. De schaarste aan ambergrijs heeft geleid tot de ontwikkeling van synthetische vervangers, zoals Ambroxan.

Ambroxan werd voor het eerst gesynthetiseerd in de jaren 1950 door het Zwitserse geur- en smaakbedrijf Firmenich. Het werd aanvankelijk in kleine hoeveelheden gebruikt als fixeermiddel in geuren om de levensduur van de geur te verlengen. In de loop der jaren heeft Ambroxan echter aan populariteit gewonnen als een op zichzelf staand geuringrediënt vanwege zijn unieke reukprofiel. Het parfummerk Escentric Molecules bottelt Ambroxan zelfs als een op zichzelf staand molecuul.

Ambroxan heeft een muskusachtig, houtachtig, dierlijk en licht zoet aroma. De geur wordt vaak omschreven als warm, sensueel en geruststellend. Het heeft nog steeds een moderne uitstraling, waardoor het populair is in hedendaagse geuren. Ambroxan staat ook bekend om zijn uitstekende fixerende eigenschappen, wat betekent dat andere geuringrediënten langer op de huid blijven zitten.

In composities geeft Ambroxan het akkoord meer duisternis en diepgang. Het maakt parfums zwaarder, ronder en groter. Zo is Ambroxan een hoofdbestanddeel geworden in de moderne parfumerie en wordt het gebruikt in een breed scala aan geuren. Het is een basisnoot, die een langdurige en warme basis vormt voor de andere geurtonen.

Een van de belangrijkste voordelen van Ambroxan is zijn veelzijdigheid. Het kan in verschillende geurcategorieën worden gebruikt, waaronder oriëntaalse, houtachtige en frisse geuren. Het kan ook worden gebruikt in zowel mannelijke als vrouwelijke geuren, waardoor het een essentieel ingrediënt is in veel unisex-geuren.

Scroll to Top