Vilken parfym passar mig?

Att välja en parfym som passar din personlighet och stil kan vara en svår uppgift. Med tusentals dofter att välja mellan kan det vara utmanande att hitta den rätta som passar dina preferenser.

Att välja en parfym som passar dig görs enkelt genom att orientera dig på parfympyramiden. Parfymer består av tre typer av noter: topp, mitt och bas. Toppnoterna är det första intrycket av doften och håller i cirka 10-15 minuter efter applicering. Mellannoterna, även kända som hjärtnoterna, dyker upp efter att toppnoterna bleknat och varar i upp till 2 timmar. Basnoterna är det sista intrycket av doften och kan hålla i flera timmar. Att förstå de olika tonerna av en doft kan hjälpa dig att välja en parfym som passar dig baserat på dina preferenser.

Din personlighet kan spela en betydande roll för vilken typ av parfym som passar dig. Det finns flera personlighetstyper, och varje typ kan matchas med en speciell doftfamilj. Om du till exempel är utåtriktad och äventyrlig kanske du föredrar en parfym med citrus och blommiga toner. Om du är mer introvert och reserverad kanske du föredrar en parfym med mysk- och trätoner. Här är några doftfamiljer och de personlighetstyper de passar bäst för:

Blommig: Passar bäst för romantiska och feminina personligheter.

Citrus: Passar bäst för utåtriktade och äventyrliga personligheter.

Orientalisk: Passar bäst för djärva och exotiska personligheter.

Woody: Passar bäst för naturliga och avslappnade personligheter.

Din stil kan också spela en betydande roll för vilken typ av parfym som passar dig. Din klädstil, smycken och accessoarer kan ge dig en uppfattning om vilken typ av doft som skulle matcha din stil. Till exempel, om du föredrar att bära eleganta klänningar, kanske du föredrar en blommig doft. Om du föredrar att bära skinnjackor och stövlar, kanske du föredrar en mysk eller träig doft. Här är några stiltyper och doftfamiljerna de är bäst lämpade för:

Klassisk: Passar bäst för blom- och aldehyddofter som Chanel nr 5.

Sportig: Bäst lämpad för citrus och akvatiska/maritime dofter.

Glamorös: Passar bäst för orientaliska och gourmanddofter.

För att göra det enkelt bör du gå till en parfymbutik och lukta på alla bästsäljare de har. Eller lukta på de bästsäljande parfymerna från varje doftfamilj. Bestäm sedan vilken familj som passar dig bäst och välj en doft du kan ansluta till på ett känslomässigt plan. Det spelar ingen roll om andra gillar det eller inte. Du måste vara nöjd med doften och du måste kunna ansluta till den.

Scroll to Top