Vad är vanillin?

Vanilj är en universellt älskad smak och doft som har funnits i århundraden. Dess söta, varma och tröstande arom har gjort den till en populär ingrediens i parfymer, ljus och livsmedelsprodukter. I hjärtat av vaniljdoften ligger vanillin, en förening som ger vanilj sin distinkta arom. Ofta vet folk inte hur vanilj luktar, eftersom de aldrig har ätit naturlig vanilj. De flesta känner bara till aromen av vanillin eller etylvanillin, som används flitigt som en arommolekyl. Det känns bäst i vaniljglass.

Vanillin är en naturligt förekommande organisk förening som finns i vaniljorkidéns baljor samt i Styrax tonkinensis. Det är den primära komponenten som är ansvarig för den distinkta aromen av vanilj. Vanillin syntetiserades första gången 1874 av en tysk kemist vid namn Ferdinand Tiemann. Sedan dess har det använts flitigt inom doft- och livsmedelsindustrin.

Dess doftprofil beskrivs ofta som “gourmand” eller “ätbar”. Det är lätt förknippat med desserter. En av de viktigaste fördelarna med vanillin är dess mångsidighet. Den kan användas i ett brett utbud av dofter, från fruktig till blommig till orientalisk. Den kan också användas i både maskulina och feminina dofter, vilket gör den till en populär ingrediens i många unisexdofter. Nästan varje parfym innehåller spår av vanillin, eftersom det ger rundhet och värme till blandningen.

Vanillin är en basnot som ger en varm och krämig grund för de andra doftnoterna. Vanillin används också som fixeringsmedel, vilket hjälper till att öka livslängden hos andra doftingredienser. Det används ofta i kombination med andra ingredienser som mysk, trä och blommor för att skapa unika och komplexa doftprofiler. Vanillin används även i kombination med kryddor som kanel och kryddnejlika för att skapa varma och mysiga dofter. Ju högre den doseras, desto varmare och mysigare blir doften.

Vanillin används inte bara i parfymer utan även i livsmedelsindustrin. Det är ett populärt smakämne som används i ett brett utbud av livsmedelsprodukter som glass, choklad och bakverk. Vanillin används ofta som ersättning för naturlig vanilj, eftersom det är billigare och mer lättillgängligt.

Scroll to Top