Vad är kumarin?

Kumarin är en organisk förening som tillhör bensopyronfamiljen. Det finns i olika växter, inklusive tonkabönor, sötklöver och kassiakanel. Kumarin luktar bäst i tonkabönor, där molekylen utgör mer än hälften av molekylerna och dominerar doften av tonkabönor.

Bönorna är infödda i Sydamerika och används i parfymer, exklusiva kök och medicinska tillämpningar. Kumarin har en söt, vaniljliknande arom, vilket gör den till en populär ingrediens. Den tillhör den luktaktiva familjen av gourmandnoter.

Kumarin isolerades först 1820 från tonkabönan av den franske apotekaren och kemisten Guillaume Dupuytren. Detta är ganska tidigt med tanke på att kemi fortfarande var en mycket ung vetenskap på den tiden. Kumarin har olika egenskaper som gör det till en användbar ingrediens i parfymer. Den har en låg flyktighet, vilket gör att den avdunstar långsamt, vilket gör att doften håller längre på huden. Kumarin är också ett fixeringsmedel, vilket innebär att det hjälper till att stabilisera andra flyktiga ingredienser i parfymen och förhindrar att de avdunstar för snabbt.

Kumarin har en lång och fascinerande historia. Det var inte förrän på 1860-talet som dess söta arom kändes igen och dess användning i parfymeri började. Kumarin blev populär i slutet av 1800-talet, då den användes i dofter som Fougere Royale, som skapades av parfymören Houbigant 1882. Fougere Royale anses vara den första moderna parfymen, och det markerade början på en ny era inom parfymeri.

Under det tidiga 1900-talet blev kumarin en viktig ingrediens i parfymer, särskilt i skapandet av orientaliska och bärnstensdofter. Den användes i dofter som Shalimar av Guerlain, som lanserades 1925, och Tabu av Dana, som lanserades 1932. Dessa dofter var enormt populära och bidrog till att etablera kumarin som en nyckelingrediens i parfymeri.

Användningen av kumarin i parfymer minskade dock på 1950-talet på grund av säkerhetsproblem. Kumarin visade sig vara giftigt för levern hos djur, och det var förbjudet som livsmedelstillsats i många länder. I USA förbjöds användningen av kumarin i mat 1954. Detta ledde till en minskning av användningen av kumarin i parfymer, eftersom parfymtillverkarna var oroade över säkerheten för sina produkter. Men i Europa används kumarin fortfarande i haute cuisine. Och från och med idag har säkerhetsutvärderingar av användningen av kumarin i parfymer lett till slutsatsen att det är bättre att använda i parfymer om vissa koncentrationsnivåer inte överskrids. Således spelar kumarin fortfarande en viktig roll i parfymeri idag, vilket är fantastiskt, eftersom dess doft är mycket behaglig.

Scroll to Top