Vad är Ambroxan?

Ambroxan är en syntetisk doftingrediens som tillhör ambrafamiljen. Ambra är ett fast, vaxartat ämne som finns flytande i havet eller spolas upp på stränder. Det tros vara en biprodukt av kaskelotens matsmältningssystem och har använts i parfymer i århundraden. Användningen av ambra har dock förbjudits i vissa länder på grund av etiska skäl och bristen på naturmaterial, medan det i andra länder fortfarande är lagligt. Bristen på ambra har lett till utvecklingen av syntetiska substitut, som Ambroxan.

Ambroxan syntetiserades första gången på 1950-talet av det schweiziska doft- och smakföretaget Firmenich. Det användes från början i små mängder som fixeringsmedel i dofter för att förlänga doftens livslängd. Emellertid har Ambroxan under åren vunnit popularitet som en fristående doftingrediens på grund av sin unika doftprofil. Parfymmärket Escentric Molecules flaskar till och med Ambroxan som en fristående molekyl.

Ambroxan har en mysk, träig, animalisk och lätt söt arom. Dess doft beskrivs ofta som varm, sensuell och tröstande. Den har fortfarande en modern känsla, vilket gör den populär i moderna dofter. Ambroxan är också känt för sina utmärkta fixerande egenskaper, vilket gör att det hjälper andra doftingredienser att hålla längre på huden.

I kompositioner ger Ambroxan ackordet mer mörker och djup. Det gör parfymer tyngre, rundare och större. Således har Ambroxan blivit en stapelvara i modern parfymeri och används i ett brett urval av dofter. Det är en basnot som ger en långvarig och varm grund för de andra doftnoterna.

En av de viktigaste fördelarna med Ambroxan är dess mångsidighet. Den kan användas i en mängd olika doftkategorier, inklusive orientaliska, träiga och fräscha dofter. Den kan också användas i både maskulina och feminina dofter, vilket gör den till en viktig ingrediens i många unisexdofter.

Scroll to Top