Parfymingrediensen vetiver

Vetiver (Vetiveria zizanioides) är ett gräs som finns i många tropiska länder. Det är mycket känt i Indien, Indonesien och Haiti. Gräset är enormt och växer lätt högre än 1,5 meter. Den viktigaste delen av växten är dess rötter, som innehåller den eteriska oljan. De starka rötterna når upp till 3 meter djupt ner i marken. Det krävs alltså hårt arbete för att skörda plantan.

Vetiveroljeproduktionen

För att skörda rötterna måste hela plantan grävas upp. Rötterna torkas, rengörs och blötläggs sedan som förberedelse för ångdestillation. Under destillation separeras vattenfasen från oljefasen, som kan dekanteras för att erhålla den rena eteriska oljan. Oljan har en mycket stark, jordnära smakprofil. Ungefär endast 20 g olja erhålls från 100 kg rötter. Detta förklarar det höga priset på vetiverolja på marknaden. Den viktigaste producenten av vetiverolja med hälften av världens produktion är Haiti, där tusentals bönder står för produktionen.

Doften av vetiverolja

Doften av vetiverolja doftar jordig, varm och träig. Efter ett tag avdunstar de flyktiga delarna av oljan och oljan doftar lättare och mer transparent. Parfymörer som arbetar med detta naturliga extrakt måste överväga denna dynamik. Förutom vetiverolja använder parfymörer acetylerad vetiverolja och arommolekylen vetiverylacetat. Dessa ämnen luktar lite annorlunda och tillåter olika parfymkreationer. Vetiverolja är en basnot och sitter därmed på huden väldigt länge. Det hjälper till att fixera mer flyktiga ämnen och får dem därför att avdunsta långsammare.

Vetiverolja i parfymer

Vetiverparfymer är mycket kända i parfymvärlden. Många parfymmärken erbjuder en parfym som innehåller vetiverolja, ibland inkluderar de till och med termen vetiver i parfymnamnet. Billiga parfymer är ofta konstruerade med vetiverylacetat, medan dyrare parfymer innehåller ren vetiverolja. Ibland blandas båda ämnena ihop för att skapa specialeffekter. Vetiverolja passar bra med träextrakt, som sandelträolja, Amyris balsamiferaolja eller cederträolja.

Scroll to Top