Parfymingrediensen vanilj

Vanilj, en basnot inom parfymeri, är en av de viktigaste parfymingredienserna. Låt oss ta en närmare titt på vanilj och arommolekylerna vanillin och etylvanillin, som utgör de olika formerna av vaniljarom.

Vad är vaniljplantan?

Vanilj tillhör orkidéfamiljen. Det finns över 100 kända vaniljarter. Den växer i varma, tropiska områden, till exempel på de karibiska öarna, Central- och Sydamerika eller på Madagaskar. Vaniljen vi känner från köket, Vanilla planifolia, är den vanligaste vaniljsorten då efterfrågan som krydda är mycket stor. Mer sällsynt än Vanilla planifolia är Tahitian vanilj, Vanilla tahitensis. Den doftar lite annorlunda och kostar mer och används därför inte i vanlig köksbruk. De spanska sjöfararna var de första som tog med vanilj till Europa. Idag är det största odlingsområdet Madagaskar, som står för cirka 50 % av världens omsatta volym. Ett annat viktigt produktionsland är ön La Réunion, som tidigare hette Bourbon. Det är därifrån som namnet Bourbon vanilj härstammar.

Den bruna vaniljen vi alla känner från snabbköpet är en fermenterad frukt. För att vaniljstången ska få sin typiska arom måste den blancheras och torkas i solen. Det är först genom denna process som den arom vi uppskattar så mycket skapas.

Priset på vanilj

Ett kilo vaniljbönor kostade runt 20 US-dollar på 1990-talet. Efter 2012 ökade priset och låg mellan 250 och 330 US-dollar. Givetvis har utbudet och efterfrågan en enorm effekt på priset. Men produktionen av vanilj utvecklar mycket mänskligt arbete. Alla blommor måste pollineras för hand. Priset på vanilj absolut är mycket högt, vilket gör det till en dyr parfymingrediens.

Användningen av vanilj i parfymer

Inom parfymer används vaniljextrakt som basnot. Naturligt extrakts kostsamma natur gör det dock ekonomiskt oattraktivt att använda i massparfymeri. Därför finns det främst, om alls, i lyxparfymer.

Vad är vanillin?

Vanillin används mycket ofta i parfymer och är en av de viktigaste ingredienserna av alla. Det kan inte bara ersätta det dyra vaniljextraktet, det kan lägga till mycket subtila aspekter till doften utan att bidra med för mycket arom. Vanillin gör doften varmare, mer tröstande, voluminös och rund. Det är det viktigaste aromämnet i världen sett till kvantitet. Vanillin används i stor utsträckning inom livsmedelsindustrin; dessutom är det en av de billigaste råvarorna.

Skillnaden mellan vanillin och etylvanillin

En annan viktig molekyl i parfymeri är etylvanillin. Den doftar lite mer pudrig och torr än vanillin och används även som smaksättning i mat.

Scroll to Top