Parfymingrediensen sandelträ

De två viktigaste sandelträarterna är Santalum album och Santalum spicatum. Medan Santalum spicatum främst används av aromaterapeuter, är Santalum album, även kallat ostindisk sandelträ, särskilt viktigt i parfymer. Parfymörer använder också västindisk sandelträ (Amyris balsamifera). Västindisk sandelträ, som faktiskt inte alls är sandelträ, luktar inte lika ädelt, varmt och mjukt som Santalum album, utan snarare träigare och torrare och kostar betydligt mindre. Själva sandelträet, Santalum album, odlas främst i Australien och Indien. Eftersom träet har röjts kraftigt och den globala efterfrågan inte kan tillgodoses tillräckligt har sandelträolja blivit en dyr parfymingrediens. Ett kilo kostar flera tusen amerikanska dollar. Lyckligtvis startade storskalig odling av Santalum album i Australien för att möta marknadens efterfrågan. Detta kommer förhoppningsvis att minska den illegala avverkningen av sandelträ i indiska skogar.

Aromamolekyler som parfymörer använder för att ersätta sandelträolja

Arommolekylerna Javanol, Sandalore eller Bacdanol är kända syntetiska parfymingredienser som ofta används i massmarknadsparfymer. Parfymörer arbetar med dessa ämnen isolerat eller blandar det med naturlig sandelträolja eller Amyris balsamifera för att minska produktionskostnaderna.

Sandelträolja produktion

Sandelträträd skördas efter 30 år för att ge extrakt av högsta kvalitet. En maximal avkastning erhålls efter 60 år. Hela trädet inklusive rötterna skördas, hackas upp och utsätts för ångdestillation, eller mer sällan CO2-extraktion för att erhålla ren sandelträolja av hög kvalitet.

Indien och sandelträ

Sandelträolja spelar en viktig roll i Indien. Det används i aromaterapi och traditionell indisk medicin (Ayurveda) samt en doft för tvål och attar. Tillverkningen av attar i Indien är tusentals år gammal. Sandelträolja blandas med andra naturliga ingredienser och destilleras för att få en ren doftolja känd som attar. Oljan appliceras direkt på huden. Attar är väldigt dyra parfymer.

Doften av sandelträolja

Doften av fin sandelträolja kan beskrivas som varm, mjuk, krämig och voluminös. Sandelträolja är en basnot. Liksom de flesta oljor erhållna från trä, fungerar det som ett fixeringsmedel för de mer flyktiga parfymkomponenterna. Ofta blandas sandelträolja med andra träextrakt och vanilj, vilket inkorporerar värme i parfymkompositionen. Sandelträparfymer är vanligtvis en del av den orientaliska familjen.

Scroll to Top