Parfymens historia: Indien

Indien har en rik och fascinerande historia av parfymer som går tillbaka tusentals år. Parfym och doft har varit en viktig del av den indiska kulturen, använt för både religiösa och sekulära ändamål. Jämfört med Europas parfymhistoria har Indien en mycket äldre och djupare historia att berätta. Kannauj, som ligger i den norra indiska delstaten Uttar Pradesh, är känd som Indiens parfymhuvudstad. Staden har en rik historia av parfymtillverkning (se hur du skapar din egen parfym) som går tillbaka över tusen år, och den är fortfarande ett nav för parfymindustrin i Indien idag.

Parfymindustrin i Kannauj (se även Grasse, den europeiska gamla parfymhuvudstaden) är baserad på den traditionella metoden för attartillverkning, som innebär ångdestillering av naturliga ingredienser som blommor, örter och kryddor. Aromamolekyler används inte (se Iso E Super eller hedion). Kannauj är särskilt känd för sin rosenattar, som är gjord av kronbladen från Rosa damascena-blomman som växer i överflöd i regionen.

Ett av de tidigaste omnämnandena av parfymeri i Indien kan hittas i gamla hinduiska texter som Veda och Upanishaderna, som beskriver användningen av doftande oljor och rökelse i religiösa ritualer. Bruket att använda parfymer och dofter för personlig skötsel och kosmetiska ändamål kan spåras tillbaka till Indus Valley Civilization, som fanns i Indien för över 5 000 år sedan.

Intressant att nämna är den berömda parfymingrediensen sandelträ. I Indien har sandelträ varit en viktig del av kulturen och religionen i tusentals år. Det används i många hinduiska och buddhistiska ritualer och anses heligt i många delar av landet. Sandelträpasta används för religiösa ceremonier, och det tros ha många andliga och medicinska egenskaper.

Sandelträolja är en av de dyraste och mest eftertraktade eteriska oljorna i världen. Det utvinns från sandelträets trä med ångdestillation och används vid tillverkning av parfymer, tvålar och kosmetika. Men på grund av sin höga efterfrågan har sandelträ blivit en knapp resurs, och illegal skörd och smuggling av sandelträ har blivit ett stort problem i Indien. Mysore sandelträ är känt för sin höga kvalitet och har använts i produktionen av parfymer, rökelse och andra doftande produkter i århundraden. Låt oss hoppas att det blir så även i framtiden.

Scroll to Top