Parfymens historia: Egypten

Egyptiska hieroglyfer visar att forntida egyptier gjorde parfym. Detta är fascinerande, eftersom den egyptiska kulturen är cirka 5000 år gammal. Parfymkulturen är alltså äldre än Indiens parfymhistoria och långt äldre än europeisk parfymhistoria. Egyptiska präster var ett slags tidiga parfymörer, de använde aromatiska hartser för att ge offer. Att bränna rökelse var en del av ritualen som förband människor med gudarna. Att behaga gudarna var viktigt. Faraonerna begravdes med doft. Även när arkeologer öppnar gravar kan parfymerna uppfattas nära deras ursprungliga lukt. Förutom faraoner begravdes också viktiga figurer med doftande oljor.

Egyptierna använde ingredienser som vi fortfarande känner till idag. De använde jasminolja, som nu är en av de viktigaste parfymingredienserna i klassisk parfymeri. Sedan finns det det berömda rökelsehartset som de använde, samlat från busken Boswellia som fortfarande växer i regionen, känd för de hartsartade träden är Saudiarabien, Oman och Jemen. Och naturligtvis användes Myrra också av egyptiern. Myrra och rökelse samlas fortfarande in och används i modern lyxparfymeri.

Historien om parfym i det gamla Egypten är bara vagt känd. Man tror att parfym hade en betydande roll i det gamla egyptiska samhället, inte bara som en kosmetisk och aromatisk lyx utan också som en symbol för gudomlighet, status och personlig hygien. Användningen av parfym i Egypten går tillbaka till minst 3000 f.Kr., vilket framgår av arkeologiska fynd som parfymflaskor, rester och skildringar av doftapplicering i gravar och artefakter. Man tror att parfym spelade en integrerad roll i både religiösa ritualer och vardagsliv.

Drottning Cleopatra tros ha använt lyxiga parfymer. Hon äger förmodligen exklusiva parfymkreationer. För att upprätthålla denna status av lyx användes parfymerna för att bevara den avlidne. Balsameringsprocessen som användes vid mumifiering involverade användningen av olika aromatiska ämnen, inklusive myrra och rökelse bland andra. Dessa ämnen hjälpte inte bara till att bevara kroppen utan maskerade också lukterna i samband med förfall. Tillsammans med oljor bromsades syresättningsprocesserna och konservering möjliggjordes.

Konsten att parfymera i det forntida Egypten var mycket sofistikerad och involverade utvinning av dofter från en mängd olika naturliga material. Eteriska oljor och dofter härrörde från växtkällor som blommor, löv, rötter och hartser. De gamla egyptierna var skickliga på att skapa komplexa blandningar och infusioner för att uppnå önskade dofter. De använde metoder som destillation och enfleurage (en teknik som involverar absorption av dofter av fett) för att extrahera och bevara dofter. Människor från olika samhällsklasser använde någon sorts, kanske till och med billig parfym i sina dagliga liv.

Scroll to Top