Parfymeingrediensen vetiver

Vetiver (Vetiveria zizanioides) er et gress som finnes i mange tropiske land. Det er veldig kjent i India, Indonesia og Haiti. Gresset er enormt og vokser lett høyere enn 1,5 meter. Den viktigste delen av planten er røttene, som inneholder den essensielle oljen. De sterke røttene når opptil 3 meter dypt ned i bakken. Det kreves derfor hardt arbeid for å høste planten.

Vetiveroljeproduksjonen

For å høste røttene må hele planten graves opp. Røttene tørkes, renses og bløtlegges deretter som forberedelse til dampdestillasjon. Under destillasjon separeres vannfasen fra oljefasen, som kan dekanteres for å oppnå den rene eteriske oljen. Oljen har en veldig sterk, jordaktig smaksprofil. Omtrent bare 20 g olje oppnås fra 100 kg røtter. Dette forklarer den høye prisen på vetiverolje på markedet. Den viktigste produsenten av vetiverolje med halvparten av verdens produksjon er Haiti, hvor tusenvis av bønder står for produksjonen.

Lukten av vetiverolje

Duften av vetiverolje lukter jordaktig, varm og treaktig. Etter en stund fordamper de flyktige delene av oljen og oljen lukter lettere og mer gjennomsiktig. Parfymere som arbeider med dette naturlige ekstraktet må vurdere denne dynamikken. I tillegg til vetiverolje bruker parfymere acetylert vetiverolje og aromamolekylet vetiverylacetat. Disse stoffene lukter litt annerledes og tillater forskjellige parfymekreasjoner. Vetiverolje er en basisnote og sitter dermed på huden veldig lenge. Det bidrar til å fiksere mer flyktige stoffer og får dem derfor til å fordampe langsommere.

Vetiverolje i parfymer

Vetiver-parfymer er veldig kjent i parfymeverdenen. Mange parfymemerker tilbyr en parfyme som inneholder vetiverolje, noen ganger inkluderer de til og med begrepet vetiver i parfymenavnet. Rimelige parfymer er ofte konstruert med vetiverylacetat, mens dyrere parfymer inneholder ren vetiverolje. Noen ganger blandes begge stoffene sammen for å skape spesialeffekter. Vetiverolje blander seg godt med treekstrakter, som sandeltreolje, Amyris balsamiferaolje eller sedertreolje.

Scroll to Top