Parfymeingrediensen vanilje

Vanilje, en basisnote i parfymeri, er en av de viktigste parfymeingrediensene. La oss se nærmere på vanilje og aromamolekylene vanillin og etylvanillin, som utgjør de forskjellige formene for vaniljearomaen.

Hva er vaniljeplanten?

Vanilje tilhører orkidefamilien. Det er over 100 kjente vaniljearter. Den vokser i varme, tropiske områder, for eksempel på de karibiske øyene, Sentral- og Sør-Amerika eller på Madagaskar. Vaniljen vi kjenner fra kjøkkenet, Vanilla planifolia, er den vanligste vaniljearten da etterspørselen som krydder er svært stor. Sjeldnere enn Vanilla planifolia er Tahitian vanilje, Vanilla tahitensis. Den lukter litt annerledes og koster mer og brukes derfor ikke i vanlig kjøkkenbruk. De spanske sjøfolkene var de første som brakte vanilje til Europa. I dag er det største dyrkingsområdet Madagaskar, som står for omtrent 50 % av verdens omsatte volum. Et annet viktig produksjonsland er øya La Réunion, som tidligere het Bourbon. Det er derfra navnet Bourbon vanilje kommer.

Den brune vaniljen vi alle kjenner fra supermarkedet er en fermentert frukt. For at vaniljestangen skal få sin typiske aroma, må den blancheres og tørkes i solen. Det er først gjennom denne prosessen at aromaen vi setter så stor pris på blir til.

Prisen på vanilje

Et kilo vaniljebønner kostet rundt 20 amerikanske dollar på 1990-tallet. Etter 2012 økte prisen og la seg mellom 250 og 330 amerikanske dollar. Selvfølgelig har tilbudet og etterspørselen en enorm effekt på prisen. Produksjonen av vanilje utvikler imidlertid mye menneskelig arbeidskraft. Alle blomstene må bestøves for hånd. Prisen på vanilje absolutt er veldig høy, noe som gjør den til en dyr parfymeingrediens.

Bruken av vanilje i parfymer

I parfymeri brukes vaniljeekstrakt som basisnote. Imidlertid gjør den kostbare naturen til naturlig ekstrakt det økonomisk uattraktivt å bruke i masseparfymeri. Derfor finnes det hovedsakelig, om i det hele tatt, i luksusparfymeri.

Hva er vanillin?

Vanillin brukes veldig ofte i parfymer og er en av de viktigste ingrediensene av alle. Ikke bare kan det erstatte det dyre vaniljeekstraktet, det kan legge til svært subtile fasetter til duften uten å bidra med for mye aroma. Vanillin gjør duften varmere, mer trøstende, voluminøs og rund. Det er det viktigste aromastoffet i verden når det gjelder mengde. Vanillin er mye brukt i næringsmiddelindustrien; dessuten er det en av de billigste råvarene.

Forskjellen på vanillin og etylvanillin

Et annet viktig molekyl i parfyme er etylvanillin. Den lukter litt mer pulveraktig og tørr enn vanillin og brukes også som smakstilsetning i mat.

Scroll to Top