Parfymeingrediensen sandeltre

De to viktigste sandeltreartene er Santalum album og Santalum spicatum. Mens Santalum spicatum først og fremst brukes av aromaterapeuter, er Santalum album, også referert til som østindisk sandeltre, spesielt viktig i parfymeri. Parfymere bruker også vestindisk sandeltre (Amyris balsamifera). Vestindisk sandeltre, som faktisk ikke er sandeltre i det hele tatt, lukter ikke så edelt, varmt og mykt som Santalum album, men heller treigere og tørrere og koster betydelig mindre. Selve sandeltreet, Santalum-albumet, dyrkes hovedsakelig i Australia og India. Siden treet har blitt kraftig ryddet og den globale etterspørselen ikke kan dekkes tilstrekkelig, har sandeltreolje blitt en kostbar parfymeingrediens. Ett kilo koster flere tusen amerikanske dollar. Heldigvis ble storskala dyrking av Santalum album startet i Australia for å møte etterspørselen fra markedet. Dette vil forhåpentligvis redusere ulovlig hogst av sandeltre i indiske skoger.

Aromamolekyler som parfymere bruker for å erstatte sandeltreolje

Aromamolekylene Javanol, Sandalore eller Bacdanol er kjente syntetiske parfymeingredienser som ofte brukes i massemarkedsparfymer. Parfymere arbeider med disse stoffene isolert eller de blander det med naturlig sandeltreolje eller Amyris balsamifera for å redusere produksjonskostnadene.

Sandeltre oljeproduksjon

Sandeltre høstes etter 30 år for å gi ekstrakter av høyeste kvalitet. En maksimal avkastning oppnås etter 60 år. Hele treet inkludert røttene høstes, kuttes og utsettes for dampdestillasjon, eller mer sjelden CO2-ekstraksjon for å oppnå ren sandeltreolje av høy kvalitet.

India og sandeltre

Sandeltreolje spiller en viktig rolle i India. Den brukes i aromaterapi og tradisjonell indisk medisin (Ayurveda) samt en duft for såper og attar. Produksjonen av attar i India er tusenvis av år gammel. Sandeltreolje blandes med andre naturlige ingredienser og destilleres for å oppnå en ren duftolje kjent som attar. Oljen påføres direkte på huden. Attar er veldig dyre parfymer.

Duften av sandeltreolje

Duften av fin sandeltreolje kan beskrives som varm, myk, kremet og voluminøs. Sandeltreolje er en grunnnote. Som de fleste oljer hentet fra tre, fungerer den som et fikseringsmiddel for de mer flyktige parfymekomponentene. Sandeltreolje blandes ofte med andre treekstrakter og vanilje, som inkorporerer varme til parfymesammensetningen. Sandeltreparfymer er vanligvis en del av den orientalske familien.

Scroll to Top