Parfyme: Hva er Amber?

Amber, Ambre Gris og Ambroxan – disse begrepene høres kjent ut for duftelskere. Men hva er forskjellen? Hva har de med hvalen å gjøre?

Alle som noen gang har studert parfymeduftpyramider har sannsynligvis kommet over ambra. Det er en veldig sensuell ingrediens som ofte brukes som en basenote, da den gir duften en varm ravtone. Rav er paraplybetegnelsen for duften som er definert av ambre gris, ambroxan og andre molekyler av ravklassen.

Ambre gris pleide å være den eneste typen rav som var tilgjengelig. Det er et naturlig produkt av spermhvalen som finnes på stranden. Når spermhval spiser blekksprut, blir ufordøyelige deler i tarmene til ambra-forløper, som kommer inn i havet gjennom ekskresjoner og må flyte på havoverflaten i flere år til den blir omdannet til verdifull ambra gjennom oksidasjon. Det er først gjennom svømming i saltvann og kontakt med luft at den får sitt grå til svarte, solide utseende og karakteristiske aroma. Naturfunn av dette sjøgullet kan veie opptil 100 kg. Fordi Ambre Gris er svært sjelden og dyr, bruker parfymer ofte molekylet ambroxan, et oksidasjonsprodukt av Ambre Gris som er kunstig produsert av duftprodusenter. Mange ravmolekyler er store og tunge og kan ikke luktes av halvparten av den menneskelige befolkningen, men effekten av å legge dem til en parfymeformulering kan luktes av alle, noe som er en interessant effekt.

Sweetgum-treet eller rav som en fossil treharpiks som har herdet over opptil 70 millioner år har ingenting med parfymeingrediensen rav å gjøre. I motsetning til hva mange tror, ​​brukes ikke fossilt rav i parfymer. Avdelinger for parfymemarkedsføring har begynt å bruke bilder av fossilt rav for å formidle ravaromaen fordi fossilt rav ser veldig vakkert ut på bilder. Ravtrær, også kalt liquidambar, vokser i Asia, Sentral- og Nord-Amerika og tar navnet sitt fra det latinske ordet liquidus, som betyr væske, og det arabiske ordet anbar, som betyr rav. Dens velduftende harpiks kalt Styrax brukes til medisinske formål, som røkelse eller i parfyme og avgir en tung, søt og avslappende lukt.

Duften Molecule 02 av Geza Schön (merket Escentric Molecules) består av ren ambroxan. En balsamico, afrodisiakum duft som kan brukes alene eller lagvis. Ambroxan brukes også av Pro Fragrantia i Aura Nuit, Rêves Sucrés eller Aqua Glacialis.

Scroll to Top