Parfym: Vad är en Sillage?

En parfyms sillage är det spår som en parfym lämnar efter sig. Precis som ett fartyg som lämnar vågor efter sig eller flygplan som målar en linje i himlen, lämnar en parfym ett osynligt spår i luften som kan kännas på lukten. I parfymeriets värld går doftdiskussionen längre än bara den doft som smeker sinnena; den sträcker sig till det intressanta spår som den lämnar efter sig. Denna kvardröjande sillage är det doftavtryck som följer bäraren när han eller hon rör sig. Sillage, ett franskt ord som härstammar från verbet “siller”, som betyder “att spåra”, är en underbar metafor och ett viktigt mått inom lyxparfymeri.

Sillage är inte bara intensiteten i en parfym, det är också förmågan att projicera och omsluta den omgivande miljön. Molekyler kan spridas på olika sätt genom luften, vissa är mycket snabba och framgångsrika och upptäcks lätt av vår näsa, medan andra inte gillar att röra sig så mycket eller inte kan upptäckas lika bra i sin koncentration av vår näsa som andra. Att uppnå den perfekta sillage är ett mål för vissa parfymörer. För att förstå hur sillage uppnås måste man ha erfarenhet av parfymeri och kemi.

Parfymens koncentration är en avgörande faktor för en bra sillage. Parfymer kategoriseras vanligtvis i olika koncentrationer, till exempel parfum (den mest koncentrerade), eau de parfum, eau de toilette och eau de cologne (den minst koncentrerade). Högre koncentrationer innehåller en högre andel doftoljor, vilket möjliggör en mer uttalad och långvarig sillage. Parfympyramiden definierar också om en parfym kan betraktas som en eau de parfum, eau de toilette eller en cologne.

Molekylernas flyktighet påverkar hur snabbt de avdunstar från huden. Toppnoter ger den första doftstöten men försvinner snabbt, medan mellan- och basnoter dröjer sig kvar längre. Toppnoter sprids mycket bra genom luften och ger en fantastisk sillage. Basnoter är däremot inte lika bra, men det finns vissa ämnen i basnoter som är exceptionellt bra sillage-molekyler, t.ex. mossnoter (evernyl), tonkaböna (kumarin) eller calone.

Appliceringsmetoden spelar också en roll för hur en parfym projicerar och lämnar sin sillage. Om du applicerar parfym på pulspunkterna – områden där blodkärlen ligger närmast hudytan, t.ex. handlederna eller halsen – förångas doften lättare eftersom kroppstemperaturen är något högre. Intressant nog samspelar bärarens unika kroppskemi med parfymens sammansättning, vilket ger en distinkt doft och sillage. I viss utsträckning kan alltså kroppskemin göra sillage till en personlig sak.

Scroll to Top