Parfym: Vad är amber?

Amber, Ambre Gris och Ambroxan – dessa termer låter bekanta för doftälskare. Men vad är skillnaden? Vad har de med valen att göra?

Den som någon gång studerat parfymdoftpyramider har förmodligen stött på ambra. Det är en mycket sensuell ingrediens som ofta används som basnot då den ger doften en varm bärnstensfärgad ton. Amber är samlingsnamnet för doften som definieras av ambre gris, ambroxan och andra molekyler av bärnstensklassen.

Ambre gris brukade vara den enda typen av amber som fanns. Det är en naturlig produkt av kaskeloten som finns på stranden. När kaskelot äter bläckfisk förvandlas svårsmältbara delar i deras tarmar till ambraprekursor, som kommer in i havet genom utsöndringar och måste flyta på havsytan i flera år tills den omvandlas till värdefull ambra genom oxidation. Det är först genom simning i saltvatten och kontakt med luft som den får sitt grå till svarta, fasta utseende och karakteristiska arom. Naturfynd av detta havsguld kan väga upp till 100 kg. Eftersom Ambre Gris är mycket sällsynt och dyrt använder parfymer ofta molekylen ambroxan, en oxidationsprodukt av Ambre Gris som är artificiellt framställd av dofttillverkare. Många bärnstensmolekyler är stora och tunga och kan inte luktas av hälften av den mänskliga befolkningen, men effekten av att lägga till dem i en parfymformulering kan alla känna lukten av, vilket är en intressant effekt.

Sweetgum-trädet eller bärnsten som ett fossilt trädharts som har härdat under upp till 70 miljoner år har ingenting att göra med parfymingrediensen bärnsten. Tvärtemot vad många tror, ​​används fossil bärnsten inte i parfymer. Parfymmarknadsavdelningar har börjat använda bilder av fossil bärnsten för att förmedla bärnstensarom eftersom fossil bärnsten ser väldigt vacker ut på bilder. Bärnstensträd, även kallade liquidambar, växer i Asien, Central- och Nordamerika och har fått sitt namn från det latinska ordet liquidus, som betyder vätska, och det arabiska ordet anbar, som betyder bärnsten. Dess doftande harts som kallas Styrax används för medicinska ändamål, som rökelse eller i parfymer och avger en tung, söt och avslappnande lukt.

Doften Molecule 02 av Geza Schön (märke Escentric Molecules) består av ren ambroxan. En balsamisk, afrodisiakum doft som kan bäras ensam eller i lager. Ambroxan används även av Pro Fragrantia i Aura Nuit, Rêves Sucrés eller Aqua Glacialis.

Scroll to Top