Parfumens historie: Grasse

Historien om parfume i Grasse, Frankrig, er ret interessant. Grasse, en malerisk by beliggende i den franske riviera ikke langt væk fra Cannes, har længe været hyldet som verdens parfumehovedstad, hvor produktionen af dufte i gamle dage blev ophøjet til en udsøgt form for håndværk. Byens rige historie inden for parfumefremstilling går århundreder tilbage og har sat et uudsletteligt præg på duftverdenen. Men lad os ikke glemme, at Indien har en langt dybere baggrund inden for parfumefremstilling!

Grasses tilknytning til parfume sporer sine rødder til det 16. århundrede, hvor lædergarvningsindustrien blomstrede i den lille by. På en eller anden måde blev det mode at aromatisere læderhandsker. Folkene fra overklassen havde lyst til duftende læderhandsker, og Grasse blev en meget vigtig producent af aromaolier til at tilføre duft på lædervarerne. Denne praksis udviklede sig til sidst til kunsten med fine dufter, og en ny industri blev født i den lille by.

Et af de afgørende øjeblikke i Grasses parfumehistorie var introduktionen af majrosen (Rosa centifolia) og jasmin til regionen. Disse sarte blomster trives i Grasses unikke klima, præget af et mildt middelhavsklima og den veldrænede jord på bjergskråningerne. Dyrkningen af disse blomster gav mulighed for produktion af udsøgte blomsteressenser, som blev hjørnestenen i Grasses parfumeindustri. Også vigtig var produktionen af lavendel og mimosa. I dag er det kun meget få planter, der stadig dyrkes, da plantagerne er flyttet til Bulgarien eller Tyrkiet og mange andre lande.

I det 17. og 18. århundrede voksede Grasses ry som et parfume-hub støt, det var langt det vigtigste sted for parfumeri i Europa. Efterspørgslen efter dufte af høj kvalitet steg, hvilket førte til etableringen af parfumerier og værksteder. Disse værksteder beskæftigede dygtige håndværkere kendt som “næser” eller parfumører, som omhyggeligt blandede og raffinerede dufte.

Forbindelsen til Paris i Grasses parfumehistorie er tæt knyttet til Napoleon Bonaparte. Napoleon anerkendte betydningen af Grasses parfumeindustri og ønskede at styrke den for at styrke Frankrigs økonomi. Han opmuntrede til dyrkning af blomster til duft, hvilket førte til etablering af blomstermarker omkring Grasse. De aromatiske blomster blev transporteret til Paris for at skabe luksusparfumer, der var favoriseret af den franske elite.

Det 19. århundrede var vidne til yderligere innovation i Grasses parfumeindustri, præget af opdagelsen af opløsningsmiddelekstraktionsteknikker. Dette gennembrud gjorde det muligt at udvinde duftende olier fra sarte blomster uden at beskadige deres essens. Parfumører var nu i stand til at skabe mere indviklede og nuancerede dufte, hvilket styrkede Grasses status som global leder i parfumeverdenen. Men i dag har know-how om udvinding spredt sig over hele verden.

I dag er Grasse kun et turiststed med gamle firmaer og parfumemuseer. Turister kan dykke ned i parfumefremstillingens historie og kunstnerskab. Forbindelsen til Paris fortsætter gennem luksusmærker og parfumehuse, der henter deres æteriske olier og ingredienser fra Grasse for at skabe deres signaturdufte. Den eneste vigtige rolle, Grasse har i dag, er handel med naturlige ingredienser. Der er et væld af virksomheder i den lille by, der forhandler de bedste parfumeingredienser i verden. I Europa er Grasse fortsat det vigtigste handelscentrum for naturlige ingredienser. Men dyrkningen er flyttet til udlandet, ligesom parfumørerne, der arbejder i New York, Paris, London eller Shanghai.

Scroll to Top