Parfumeingrediensen vetiver

Vetiver (Vetiveria zizanioides) er et græs, der findes i mange tropiske lande. Det er meget kendt i Indien, Indonesien og Haiti. Græsset er enormt og vokser nemt højere end 1,5 meter. Den vigtigste del af planten er dens rødder, som indeholder den æteriske olie. De stærke rødder når op til 3 meter dybt ned i jorden. Der kræves derfor hårdt arbejde for at høste planten.

Vetiverolieproduktionen

For at høste rødderne skal hele planten graves op. Rødderne tørres, renses og lægges derefter i blød som forberedelse til dampdestillation. Under destillation adskilles vandfasen fra oliefasen, som kan dekanteres for at opnå den rene æteriske olie. Olien har en meget stærk, jordagtig smagsprofil. Der opnås kun cirka 20 g olie fra 100 kg rødder. Dette forklarer den høje pris på vetiverolie på markedet. Den vigtigste producent af vetiverolie med halvdelen af verdens produktion er Haiti, hvor tusindvis af landmænd er ansvarlige for produktionen.

Duften af vetiverolie

Duften af vetiverolie dufter jordagtig, varm og træagtig. Efter et stykke tid fordamper de flygtige dele af olien, og olien dufter lettere og mere gennemsigtig. Parfumører, der arbejder med dette naturlige ekstrakt, skal overveje denne dynamik. Udover vetiverolie bruger parfumører acetyleret vetiverolie og aromamolekylet vetiverylacetat. Disse stoffer lugter lidt anderledes og tillader forskellige parfumekreationer. Vetiverolie er en basisnote og sidder dermed på huden i meget lang tid. Det er med til at fiksere mere flygtige stoffer og får dem derfor til at fordampe langsommere.

Vetiverolie i parfumer

Vetiver-parfumer er meget kendte i parfumeverdenen. Mange parfumemærker tilbyder en parfume indeholdende vetiverolie, nogle gange inkluderer de endda udtrykket vetiver i parfumenavnet. Billige parfumer er ofte konstrueret med vetiverylacetat, mens dyrere parfumer indeholder ren vetiverolie. Nogle gange blandes begge stoffer sammen for at skabe specielle effekter. Vetiverolie blander sig godt med træekstrakter, såsom sandeltræolie, Amyris balsamifera olie eller cedertræ olie.

Scroll to Top