Parfumeingrediensen vanilje

Vanilje, en basisnote i parfumeri, er en af de vigtigste parfumeingredienser. Lad os se nærmere på vanilje og aromamolekylerne vanillin og ethylvanillin, som udgør de forskellige former for vaniljearomaen.

Hvad er vaniljeplanten?

Vanilje tilhører orkidefamilien. Der er over 100 kendte vaniljearter. Den vokser i varme, tropiske egne, for eksempel de caribiske øer, Central- og Sydamerika eller på Madagaskar. Vaniljen vi kender fra køkkenet, Vanilla planifolia, er den mest almindelige vaniljeart, da efterspørgslen som krydderi er meget stor. Sjældnere end Vanilla planifolia er Tahitian vanilje, Vanilla tahitensis. Den dufter lidt anderledes og koster mere og bruges derfor ikke i almindelig køkkenbrug. De spanske søfarende var de første til at bringe vanilje til Europa. I dag er det største dyrkningsområde Madagaskar, som står for omkring 50 % af verdens handlede volumen. Et andet vigtigt produktionsland er øen La Réunion, som tidligere hed Bourbon. Det er derfra, navnet Bourbon vanilje stammer fra.

Den brune vanilje, vi alle kender fra supermarkedet, er en fermenteret frugt. For at vaniljestangen skal få sin typiske aroma, skal den blancheres og tørres i solen. Det er kun gennem denne proces, at den aroma, vi sætter så stor pris på, skabes.

Prisen på vanilje

Et kilogram vaniljekorn kostede omkring 20 amerikanske dollars i 1990’erne. Efter 2012 steg prisen og faldt mellem 250 og 330 amerikanske dollars. Selvfølgelig har udbuddet og efterspørgslen stor betydning for prisen. Imidlertid udvikler produktionen af vanilje en masse menneskelig arbejdskraft. Blomsterne skal alle bestøves i hånden. Prisen på vanilje absolut er meget høj, hvilket gør det til en dyr parfumeingrediens.

Brugen af vanilje i parfume

I parfumeri bruges vaniljeekstrakt som basisnote. Imidlertid gør den dyre natur af naturligt ekstrakt det økonomisk uattraktivt at bruge i masseparfumeri. Derfor findes den hovedsageligt, hvis overhovedet, i luksusparfumeri.

Hvad er vanillin?

Vanillin bruges meget ofte i parfumer og er en af de vigtigste ingredienser af alle. Det kan ikke kun erstatte det dyre vaniljeekstrakt, det kan tilføje meget subtile facetter til duften uden at bidrage med for meget aroma. Vanillin gør duften varmere, mere trøstende, voluminøs og rund. Det er det vigtigste aromastof i verden i forhold til mængde. Vanillin er meget udbredt i fødevareindustrien; desuden er det en af de billigste råvarer.

Forskellen på vanillin og ethylvanillin

Et andet vigtigt molekyle i parfumeri er ethylvanillin. Det dufter en smule mere pulveragtigt og tørt end vanillin og bruges også som smagsgiver i mad.

Scroll to Top