Parfumeingrediensen sandeltræ

De to vigtigste sandeltræarter er Santalum album og Santalum spicatum. Mens Santalum spicatum primært bruges af aromaterapeuter, er Santalum album, også omtalt som østindisk sandeltræ, særlig vigtigt i parfumeri. Parfumører bruger også vestindisk sandeltræ (Amyris balsamifera). Vestindisk sandeltræ, som faktisk slet ikke er sandeltræ, dufter ikke så ædelt, varmt og blødt som Santalum album, men derimod mere træ og tørrere og koster betydeligt mindre. Selve sandeltræet, Santalum album, dyrkes hovedsageligt i Australien og Indien. Da træet er blevet kraftigt ryddet, og den globale efterspørgsel ikke kan imødekommes tilstrækkeligt, er sandeltræolie blevet en dyr parfumeingrediens. Et kilo koster flere tusinde amerikanske dollars. Heldigvis blev storstilet dyrkning af Santalum album startet i Australien for at imødekomme markedets efterspørgsel. Dette vil forhåbentlig mindske den ulovlige skovhugst af sandeltræ i indiske skove.

Aromamolekyler parfumører bruger til at erstatte sandeltræolie

Aromamolekylerne Javanol, Sandalore eller Bacdanol er berømte syntetiske parfumeingredienser, der ofte bruges i massemarkedsparfumer. Parfumører arbejder med disse stoffer isoleret, eller de blander det med naturlig sandeltræolie eller Amyris balsamifera for at reducere produktionsomkostningerne.

Sandeltræ olie produktion

Sandeltræer høstes efter 30 år for at give ekstrakter af højeste kvalitet. Et maksimalt udbytte opnås efter 60 år. Hele træet inklusive rødderne høstes, hugges og udsættes for dampdestillation eller mere sjældent CO2-ekstraktion for at opnå ren sandeltræolie af høj kvalitet.

Indien og sandeltræ

Sandeltræolie spiller en vigtig rolle i Indien. Det bruges i aromaterapi og traditionel indisk medicin (Ayurveda) samt en duft til sæber og attars. Produktionen af attar i Indien er tusinder af år gammel. Sandeltræolie blandes med andre naturlige ingredienser og destilleres for at opnå en ren duftolie kendt som attar. Olien påføres direkte på huden. Attars er meget dyre parfumer.

Duften af sandeltræolie

Duften af fin sandeltræolie kan beskrives som varm, blød, cremet og voluminøs. Sandeltræolie er en basisnote. Som de fleste olier opnået fra træ, fungerer det som et fikseringsmiddel af de mere flygtige parfumekomponenter. Sandeltræolie blandes ofte med andre træekstrakter og vanilje, som inkorporerer varme til parfumesammensætningen. Sandeltræparfumer er typisk en del af den orientalske familie.

Scroll to Top