Parfume: Hvad er Amber?

Amber, Ambre Gris og Ambroxan – disse udtryk lyder velkendte for duftelskere. Men hvad er forskellen? Hvad har de med hvalen at gøre?

Enhver, der nogensinde har studeret parfume-duftpyramider, er sandsynligvis stødt på ambra. Det er en meget sensuel ingrediens, der ofte bruges som basisnote, da den giver duften en varm ravnote. Rav er paraplybetegnelsen for duften, der er defineret af ambre gris, ambroxan og andre molekyler af ravklassen.

Ambre gris plejede at være den eneste tilgængelige type rav. Det er et naturligt produkt af kaskelothvalen fundet på stranden. Når kaskelothvaler spiser blæksprutte, bliver ufordøjelige dele i deres tarme til ambra-forstadium, som kommer ind i havet gennem udskillelser og skal flyde på havoverfladen i flere år, indtil det omdannes til værdifuld ambra gennem oxidation. Det er kun gennem svømning i saltvand og kontakt med luft, at den får sit grå til sorte, solide udseende og karakteristiske aroma. Naturfund af dette havguld kan veje op til 100 kg. Fordi Ambre Gris er meget sjælden og dyr, bruger parfumer ofte molekylet ambroxan, et oxidationsprodukt af Ambre Gris, som er kunstigt fremstillet af duftproducenter. Mange ravmolekyler er store og tunge og kan ikke lugtes af halvdelen af ​​den menneskelige befolkning, men effekten af ​​at tilføje dem til en parfumeformulering kan lugtes af alle, hvilket er en interessant effekt.

Sweetgum-træet eller rav som en fossil træharpiks, der er hærdet over op til 70 millioner år, har intet at gøre med parfumeingrediensen rav. I modsætning til hvad mange tror, ​​bruges fossilt rav ikke i parfumer. Parfumemarkedsføringsafdelinger er begyndt at bruge billeder af fossilt rav til at formidle ravaromaen, fordi fossilt rav ser meget smukt ud på billeder. Ravtræer, også kaldet liquidambar, vokser i Asien, Central- og Nordamerika og tager deres navn fra det latinske ord liquidus, der betyder væske, og det arabiske ord anbar, der betyder rav. Dens duftende harpiks kaldet Styrax bruges til medicinske formål, som røgelse eller i parfumeri og afgiver en tung, sød og afslappende lugt.

Duften Molecule 02 af Geza Schön (mærket Escentric Molecules) består af ren ambroxan. En balsamico, afrodisiakum duft, der kan bæres alene eller i lag. Ambroxan bruges også af Pro Fragrantia i Aura Nuit, Rêves Sucrés eller Aqua Glacialis.

Scroll to Top