Parfum: Wat is een sillage?

De sillage van een parfum is het spoor dat een parfum achterlaat. Net als een schip dat golven achterlaat of vliegtuigen die een lijn in de lucht tekenen, laat een parfum een onzichtbaar spoor achter in de lucht dat geroken kan worden. In de wereld van de parfumerie gaat de geurdiscussie verder dan alleen de geur die de zintuigen streelt; het gaat ook over het interessante spoor dat het achterlaat. Dit slepende sillagespoor is de olfactorische voetafdruk die de drager vergezelt als hij of zij voorbijloopt. Sillage, een Frans woord dat is afgeleid van het werkwoord “siller”, wat “volgen” betekent, is een prachtige metafoor en een belangrijke maatstaf in luxe parfums.

Sillage is niet alleen de intensiteit van een parfum, het is ook het vermogen om te projecteren en de omgeving te omhullen. Moleculen kunnen zich op verschillende manieren door de lucht verspreiden. Sommige zijn erg snel en succesvol en kunnen gemakkelijk door onze neus worden gedetecteerd, terwijl andere zich niet zo graag bewegen of niet zo goed in hun concentratie door onze neus kunnen worden gedetecteerd als andere. Het bereiken van de perfecte sillage is een doel voor sommige parfumeurs. Om te begrijpen hoe sillage wordt bereikt, moet je ervaring hebben in parfumerie en chemie.

De concentratie van een parfum is een cruciale factor voor een goede sillage. Parfums worden meestal ingedeeld in verschillende concentraties, zoals parfum (het meest geconcentreerd), eau de parfum, eau de toilette en eau de cologne (het minst geconcentreerd). Hogere concentraties bevatten een hoger percentage geuroliën, wat zorgt voor een meer uitgesproken en langduriger sillage. De parfumpiramide bepaalt ook of een parfum kan worden beschouwd als een eau de parfum, eau de toilette of eau de cologne.

De vluchtigheid van de moleculen beïnvloedt hoe snel ze van de huid verdampen. Topnoten geven de eerste geurstoot maar vervliegen snel, terwijl midden- en basisnoten langer blijven hangen. Topnoten verspreiden zich heel goed door de lucht en geven een geweldige sillage. Basisnoten daarentegen presteren minder goed, maar er zijn enkele stoffen in basisnoten die uitzonderlijk goede sillage moleculen zijn, zoals mosnoten (evernyl), tonkaboon (coumarine) of calone.

De manier waarop je het parfum aanbrengt speelt ook een rol bij de sillage. Als je parfum aanbrengt op pulsatiepunten – gebieden waar de bloedvaten zich het dichtst bij het huidoppervlak bevinden, zoals de polsen of de hals – helpt dat de geur te vervliegen omdat de lichaamstemperatuur dan iets hoger is. Het is interessant om te zien dat de unieke lichaamschemie van de drager een wisselwerking heeft met de samenstelling van het parfum. De lichaamschemie kan de geur dus tot op zekere hoogte persoonlijk maken.

Scroll to Top