Parfum: wat is amber?

Amber, Ambre Gris en Ambroxan – deze termen klinken bekend in de oren van geurliefhebbers. Maar wat is het verschil? Wat hebben ze met de walvis te maken?

Iedereen die ooit parfumgeurpiramides heeft bestudeerd, is waarschijnlijk ambergrijs tegengekomen. Het is een zeer sensueel ingrediënt dat vaak als basisnoot wordt gebruikt, omdat het de geur een warme ambernoot geeft. Amber is de overkoepelende term voor de geur die wordt gedefinieerd door ambre gris, ambroxan en andere moleculen van de barnsteenklasse.

Ambre gris was vroeger de enige beschikbare soort barnsteen. Het is een natuurlijk product van de potvis die op het strand voorkomt. Wanneer potvissen inktvis eten, veranderen de onverteerbare delen in hun darmen in een voorloper van ambergrijs, dat via uitscheidingen in de zee terechtkomt en enkele jaren op het zeeoppervlak moet drijven totdat het door oxidatie wordt omgezet in waardevol ambergrijs. Alleen door te zwemmen in zout water en contact met de lucht verkrijgt het zijn grijze tot zwarte, stevige uiterlijk en karakteristieke aroma. Natuurlijke vondsten van dit zeegoud kunnen tot 100 kg wegen. Omdat Ambre Gris zeer zeldzaam en duur is, gebruiken parfums vaak het molecuul ambroxan, een oxidatieproduct van Ambre Gris dat kunstmatig wordt geproduceerd door geurfabrikanten. Veel barnsteenmoleculen zijn groot en zwaar en kunnen niet door de helft van de menselijke bevolking worden geroken, maar het effect van het toevoegen ervan aan een parfumformulering kan door iedereen worden geroken, wat een interessant effect is.

De amberboom of barnsteen als fossiele boomhars die wel 70 miljoen jaar lang is uitgehard, heeft niets te maken met het parfumingrediënt barnsteen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, wordt fossiele barnsteen niet in parfums gebruikt. Parfummarketingafdelingen zijn begonnen afbeeldingen van fossiele barnsteen te gebruiken om het amberaroma over te brengen, omdat fossiele barnsteen er op foto’s erg mooi uitziet. Amberbomen, ook wel liquidambar genoemd, groeien in Azië, Midden- en Noord-Amerika en ontlenen hun naam aan het Latijnse woord liquidus, wat vloeistof betekent, en het Arabische woord anbar, wat barnsteen betekent. De geurige hars genaamd Styrax wordt gebruikt voor medicinale doeleinden, als wierook of in de parfumerie en geeft een zware, zoete en ontspannende geur af.

De geur Molecule 02 van Geza Schön (merk Escentric Molecules) bestaat uit pure ambroxan. Een balsamico, afrodiserende geur die alleen of in laagjes kan worden gedragen. Ambroxan wordt ook door Pro Fragrantia gebruikt in Aura Nuit, Rêves Sucrés of Aqua Glacialis.

Scroll to Top