Mikä on kumariini?

Kumariini on orgaaninen yhdiste, joka kuuluu bentsopyroniperheeseen. Sitä löytyy erilaisista kasveista, mukaan lukien tonkapavut, makea apila ja cassia-kaneli. Kumariini voi parhaiten tuoksua tonkapavuissa, joissa molekyyli muodostaa yli puolet molekyyleistä ja hallitsee tonkapapujen tuoksua.

Pavut ovat kotoisin Etelä-Amerikasta, ja niitä käytetään hajuvedissä, huippuluokan keittiöissä ja lääkesovelluksissa. Kumariinilla on makea, vaniljamainen aromi, mikä tekee siitä suositun ainesosan. Se kuuluu gourmandien tuoksujen perheeseen.

Ranskalainen apteekkari ja kemisti Guillaume Dupuytren eristi kumariinin ensimmäisen kerran tonkapavusta vuonna 1820. Tämä on melko varhaista ottaen huomioon, että kemia oli tuolloin vielä hyvin nuori tiede. Kumariinilla on useita ominaisuuksia, jotka tekevät siitä hyödyllisen ainesosan hajuvedessä. Sen haihtuvuus on alhainen, mikä tarkoittaa, että se haihtuu hitaasti, jolloin tuoksu kestää kauemmin iholla. Kumariini on myös kiinnitysaine, mikä tarkoittaa, että se auttaa stabiloimaan muita hajuveden haihtuvia ainesosia ja estämään niitä haihtumasta liian nopeasti.

Kumariinilla on pitkä ja kiehtova historia. Vasta 1860-luvulla sen makea aromi tunnistettiin ja sen käyttö hajuvedessä aloitettiin. Kumariini tuli suosituksi 1800-luvun lopulla, kun sitä käytettiin tuoksuissa, kuten Fougere Royalessa, jonka parfyymi Houbigant loi vuonna 1882. Fougere Royalea pidetään ensimmäisenä modernina hajusteena ja se merkitsi uuden aikakauden alkua. hajuvedessä.

1900-luvun alussa kumariinista tuli olennainen hajuvesien ainesosa, erityisesti itämaisten ja meripihkan tuoksujen luomisessa. Sitä käytettiin tuoksuissa, kuten Shalimar by Guerlain, joka lanseerattiin vuonna 1925, ja Tabu by Dana, joka lanseerattiin vuonna 1932. Nämä tuoksut olivat erittäin suosittuja ja auttoivat vakiinnuttamaan kumariinin keskeiseksi ainesosaksi hajuvedissä.

Kumariinin käyttö hajuvedissä kuitenkin väheni 1950-luvulla turvallisuussyistä. Kumariinin todettiin olevan myrkyllistä eläinten maksalle, ja se kiellettiin elintarvikelisäaineena monissa maissa. Yhdysvalloissa kumariinin käyttö elintarvikkeissa kiellettiin vuonna 1954. Tämä johti kumariinin käytön vähenemiseen hajuvedissä, koska hajuvesien valmistajat olivat huolissaan tuotteidensa turvallisuudesta. Kuitenkin Euroopassa kumariinia käytetään edelleen haute-keittiössä. Ja tähän päivään mennessä kumariinin käyttöä hajuvedissä koskevat turvallisuusarvioinnit johtivat siihen johtopäätökseen, että hajuvesien käyttö on turvallista, jos tiettyjä pitoisuuksia ei ylitetä. Kumariinilla on siis edelleen tärkeä rooli hajuvedessä, mikä on hienoa, sillä sen tuoksu on erittäin miellyttävä.

Scroll to Top