Hva er vanillin?

Vanilje er en universelt elsket smak og duft som har eksistert i århundrer. Den søte, varme og beroligende aromaen har gjort den til en populær ingrediens i parfymer, stearinlys og matprodukter. I hjertet av vaniljeduften ligger vanillin, en forbindelse som gir vanilje sin karakteristiske aroma. Ofte vet folk ikke hvordan vanilje lukter, siden de aldri har spist naturlig vanilje. De fleste kjenner bare aromaen av vanillin eller etylvanillin, som er mye brukt som et aromamolekyl. Det gjenkjennes best i vaniljeis.

Vanillin er en naturlig forekommende organisk forbindelse som finnes i belgene til vaniljeorkideen så vel som i Styrax tonkinensis. Det er den primære komponenten som er ansvarlig for den karakteristiske aromaen av vanilje. Vanillin ble først syntetisert i 1874 av en tysk kjemiker ved navn Ferdinand Tiemann. Siden den gang har den blitt mye brukt i duft- og næringsmiddelindustrien.

Duftprofilen beskrives ofte som “gourmand” eller “spiselig”. Det er lett forbundet med desserter. En av de viktigste fordelene med vanillin er dens allsidighet. Den kan brukes i et bredt spekter av dufter, fra fruktig til floral til orientalsk. Den kan også brukes i både maskuline og feminine dufter, noe som gjør den til en populær ingrediens i mange unisex-dufter. Nesten hver parfyme inneholder spor av vanillin, da det gir rundhet og varme til blandingen.

Vanillin er en basisnote, som gir en varm og kremet foundation for de andre duftnotene. Vanillin brukes også som fikseringsmiddel, og bidrar til å øke levetiden til andre duftingredienser. Den brukes ofte i kombinasjon med andre ingredienser som moskus, tre og blomster for å skape unike og komplekse duftprofiler. Vanillin brukes også i kombinasjon med krydder som kanel og nellik for å skape varme og koselige dufter. Jo høyere den doseres, jo varmere og koseligere blir duften.

Vanillin brukes ikke bare i parfymer, men også i næringsmiddelindustrien. Det er et populært smaksstoff som brukes i et bredt spekter av matprodukter som iskrem, sjokolade og bakevarer. Vanillin brukes ofte som erstatning for naturlig vanilje, da det er billigere og lettere tilgjengelig.

Scroll to Top