Hva er kumarin?

Kumarin er en organisk forbindelse som tilhører benzopyronfamilien. Den finnes i forskjellige planter, inkludert tonkabønner, søt kløver og kassiakanel. Kumarin lukter best i tonkabønner, der molekylet utgjør mer enn halvparten av molekylene og dominerer duften av tonkabønner.

Bønnene er hjemmehørende i Sør-Amerika og brukes i parfymeri, avanserte retter og medisinske applikasjoner. Kumarin har en søt, vaniljelignende aroma, som gjør den til en populær ingrediens. Den tilhører den luktaktive familien av gourmandnoter.

Kumarin ble først isolert i 1820 fra tonkabønnen av den franske farmasøyten og kjemikeren Guillaume Dupuytren. Dette er ganske tidlig med tanke på at kjemi fortsatt var en veldig ung vitenskap på den tiden. Kumarin har ulike egenskaper som gjør det til en nyttig ingrediens i parfymeri. Den har lav flyktighet, noe som betyr at den fordamper sakte, slik at duften varer lenger på huden. Kumarin er også et fikseringsmiddel, noe som betyr at det bidrar til å stabilisere andre flyktige ingredienser i parfymen og forhindre at de fordamper for raskt.

Kumarin har en lang og fascinerende historie. Det var ikke før på 1860-tallet at den søte aromaen ble gjenkjent og bruken av den i parfymeri begynte. Kumarin ble populær på slutten av 1800-tallet, da den ble brukt i dufter som Fougere Royale, som ble skapt av parfymøren Houbigant i 1882. Fougere Royale regnes for å være den første moderne parfymen, og den markerte begynnelsen på en ny æra i parfymeri.

I løpet av det tidlige 1900-tallet ble kumarin en essensiell ingrediens i parfymer, spesielt i dannelsen av orientalske og ravdufter. Den ble brukt i dufter som Shalimar av Guerlain, som ble lansert i 1925, og Tabu av Dana, som ble lansert i 1932. Disse duftene var enormt populære og bidro til å etablere kumarin som en nøkkelingrediens i parfymeri.

Bruken av kumarin i parfymer gikk imidlertid ned på 1950-tallet på grunn av sikkerhetshensyn. Kumarin ble funnet å være giftig for leveren hos dyr, og det ble forbudt som tilsetningsstoff i mange land. I USA ble bruk av kumarin i mat forbudt i 1954. Dette førte til en nedgang i bruken av kumarin i parfymer, da parfymeprodusenter var bekymret for sikkerheten til produktene deres. Men i Europa brukes kumarin fortsatt i haute cuisine. Og per i dag førte sikkerhetsevalueringer av bruk av kumarin i parfymer til konklusjonen at det er lurt å bruke i parfymer dersom visse konsentrasjonsnivåer ikke overskrides. Derfor spiller kumarin fortsatt en viktig rolle i parfymeri i dag, noe som er flott, siden duften er veldig behagelig.

Scroll to Top