Hva er Ambroxan?

Ambroxan er en syntetisk duftingrediens som tilhører ambrafamilien. Ambra er et fast, voksaktig stoff som finnes flytende i havet eller skylt opp på strender. Det antas å være et biprodukt av spermhvalens fordøyelsessystem og har blitt brukt i parfymeri i århundrer. Imidlertid har bruk av ambra vært forbudt i noen land på grunn av etiske hensyn og mangel på naturmateriale, mens det i andre land fortsatt er lovlig. Knappheten på ambra har ført til utviklingen av syntetiske erstatninger, som for eksempel Ambroxan.

Ambroxan ble først syntetisert på 1950-tallet av det sveitsiske duft- og smaksselskapet Firmenich. Den ble opprinnelig brukt i små mengder som et fikseringsmiddel i dufter for å forlenge duftens levetid. Imidlertid har Ambroxan gjennom årene vunnet popularitet som en frittstående duftingrediens på grunn av sin unike luktprofil. Parfymemerket Escentric Molecules flasker til og med Ambroxan som et frittstående molekyl.

Ambroxan har en musky, treaktig, animalistisk og litt søt aroma. Duften beskrives ofte som varm, sensuell og beroligende. Den har fortsatt en moderne følelse, noe som gjør den populær i moderne dufter. Ambroxan er også kjent for sine utmerkede fikserende egenskaper, som betyr at det hjelper andre duftingredienser til å vare lenger på huden.

I komposisjoner gir Ambroxan akkorden mer mørke og dyphet. Det gjør parfymene tyngre, rundere og større. Dermed har Ambroxan blitt en stift i moderne parfymeri og brukes i et bredt spekter av dufter. Det er en basenote som gir et langvarig og varmt grunnlag for de andre duftnotene.

En av de viktigste fordelene med Ambroxan er dens allsidighet. Den kan brukes i en rekke duftkategorier, inkludert orientalske, treaktige og friske dufter. Den kan også brukes i både maskuline og feminine dufter, noe som gjør den til en viktig ingrediens i mange unisex-dufter.

Scroll to Top