Historie om parfyme: India

India har en rik og fascinerende historie med parfymeri som går tusenvis av år tilbake. Parfyme og duft har vært en viktig del av indisk kultur, brukt til både religiøse og sekulære formål. Sammenlignet med parfymehistorien til Europa har India en mye eldre og dypere historie å fortelle. Kannauj, som ligger i den nordlige indiske delstaten Uttar Pradesh, er kjent som Indias parfymehovedstad. Byen har en rik historie med parfymeproduksjon (se hvordan du lager din egen parfyme) som dateres tilbake over tusen år, og den er fortsatt et knutepunkt for parfymeindustrien i India i dag.

Parfymeindustrien i Kannauj (se også Grasse, den europeiske gamle parfymehovedstaden) er basert på den tradisjonelle metoden for attarfremstilling, som innebærer dampdestillasjon av naturlige ingredienser som blomster, urter og krydder. Aromamolekyler brukes ikke (se Iso E Super eller hedion). Kannauj er spesielt kjent for sin roseattar, som er laget av kronbladene til Rosa damascena-blomsten som vokser i overflod i regionen.

En av de tidligste omtalene av parfymeri i India kan finnes i gamle hinduistiske tekster som Vedaene og Upanishadene, som beskriver bruken av duftende oljer og røkelse i religiøse ritualer. Praksisen med å bruke parfymer og dufter til personlig pleie og kosmetiske formål kan spores tilbake til Indus Valley Civilization, som eksisterte i India for over 5000 år siden.

Interessant å nevne er den kjente parfymeingrediensen sandeltre. I India har sandeltre vært en viktig del av kulturen og religionen i tusenvis av år. Den brukes i mange hinduistiske og buddhistiske ritualer, og regnes som hellig i mange deler av landet. Sandeltrepasta brukes til religiøse seremonier, og det antas å ha mange åndelige og medisinske egenskaper.

Sandeltreolje er en av de dyreste og mest ettertraktede essensielle oljene i verden. Det utvinnes fra veden til sandeltreet ved hjelp av dampdestillasjon, og brukes i produksjon av parfymer, såper og kosmetikk. Men på grunn av den høye etterspørselen har sandeltre blitt en knapp ressurs, og ulovlig høsting og smugling av sandeltre har blitt et stort problem i India. Mysore sandeltre er kjent for sin høye kvalitet, og har blitt brukt i produksjon av parfymer, røkelse og andre duftende produkter i århundrer. La oss håpe at dette vil være tilfelle også i fremtiden.

Scroll to Top