Historie om parfyme: Grasse

Historien om parfyme i Grasse, Frankrike, er ganske interessant. Grasse, en pittoresk by som ligger på den franske rivieraen ikke langt unna Cannes, har lenge vært hyllet som verdens parfymehovedstad, hvor produksjonen av dufter i gamle dager ble hevet til en utsøkt form for håndverk. Byens rike historie innen parfymeproduksjon går århundrer tilbake og har satt et uutslettelig preg på duftens verden. La oss imidlertid ikke glemme at India har en langt dypere bakgrunn innen parfymeproduksjon!

Grasses tilknytning til parfyme sporer sine røtter til 1500-tallet da skinngarveindustrien blomstret i den lille byen. På en eller annen måte ble det mote å aromatisere skinnhansker. Folket fra overklassen hadde lyst på luktende skinnhansker og Grasse ble en svært viktig produsent av aromaoljer for å sette duft på lærvarene. Denne praksisen utviklet seg til slutt til kunsten med fin duft og en ny industri ble født i den lille byen.

Et av de sentrale øyeblikkene i Grasses parfymehistorie var introduksjonen av mairosen (Rosa centifolia) og sjasmin til regionen. Disse delikate blomstene trives i Grasses unike klima, preget av et mildt middelhavsklima og godt drenert jord i åssidene. Dyrkingen av disse blomstene muliggjorde produksjon av utsøkte blomsteressenser, som ble hjørnesteinen i Grasses parfymeindustri. Også viktig var produksjonen av lavendel og mimosa. I dag er det fortsatt bare svært få planter som dyrkes, siden plantasjene har flyttet til Bulgaria eller Tyrkia og mange andre land.

På 1600- og 1700-tallet vokste Grasse sitt rykte som et parfymeknutepunkt jevnt og trutt, det var det desidert viktigste stedet for parfymeri i Europa. Etterspørselen etter høykvalitetsdufter økte, noe som førte til etablering av parfymerier og verksteder. Disse verkstedene ansatte dyktige håndverkere kjent som “neser” eller parfymere, som omhyggelig blandet og raffinerte dufter.

Forbindelsen til Paris i Grasses parfymehistorie er nært knyttet til Napoleon Bonaparte. Napoleon anerkjente betydningen av Grasses parfymeindustri og ønsket å styrke den for å styrke Frankrikes økonomi. Han oppmuntret til dyrking av blomster for duft, noe som førte til etablering av blomsterfelt rundt Grasse. De aromatiske blomstene ble fraktet til Paris for å lage luksuriøse parfymer foretrukket av den franske eliten.

1800-tallet var vitne til ytterligere innovasjon i Grasses parfymeindustri, preget av oppdagelsen av løsningsmiddelekstraksjonsteknikker. Dette gjennombruddet muliggjorde utvinning av duftende oljer fra delikate blomster uten å skade essensen. Parfymere var nå i stand til å lage mer intrikate og nyanserte dufter, og styrket Grasses status som en global leder i parfymeverdenen. Men i dag har kunnskapen om utvinning spredt seg over hele verden.

I dag er Grasse kun et turiststed med gamle selskaper og parfymemuseer. Turister kan fordype seg i historien og kunstnerskapet til parfymeproduksjon. Forbindelsen til Paris fortsetter gjennom luksusmerker og parfymehus som henter essensielle oljer og ingredienser fra Grasse for å skape deres signaturdufter. Den eneste viktige rollen Grasse har i dag er handel med naturlige ingredienser. Det er en mengde selskaper i den lille byen som handler med de beste parfymeingrediensene i verden. I Europa er Grasse fortsatt det viktigste handelsknutepunktet for naturlige ingredienser. Men dyrkingen har flyttet til utlandet, samt parfymemakerne, som jobber i New York, Paris, London eller Shanghai.

Scroll to Top