Het parfumingrediënt vetiver

Vetiver (Vetiveria zizanioides) is een gras dat in veel tropische landen voorkomt. Het is zeer bekend in India, Indonesië en Haïti. Het gras is enorm groot en groeit gemakkelijk hoger dan 1,5 meter. Het belangrijkste deel van de plant zijn de wortels, die de etherische olie bevatten. De sterke wortels reiken tot wel 3 meter diep in de grond. Er is dus hard werken nodig om de plant te oogsten.

De productie van vetiverolie

Om de wortels te oogsten, moet de hele plant worden uitgegraven. De wortels worden gedroogd, schoongemaakt en vervolgens geweekt ter voorbereiding op stoomdestillatie. Tijdens destillatie scheidt de waterfase zich af van de oliefase, die kan worden gedecanteerd om de pure etherische olie te verkrijgen. De olie heeft een zeer sterk, aards smaakprofiel. Uit 100 kg wortels wordt ongeveer slechts 20 g olie verkregen. Dit verklaart de hoge prijs van vetiverolie op de markt. De belangrijkste producent van vetiverolie met de helft van de wereldproductie is Haïti, waar duizenden boeren verantwoordelijk zijn voor de productie.

De geur van vetiverolie

De geur van vetiverolie ruikt aards, warm en houtachtig. Na een tijdje verdampen de vluchtige delen van de olie en ruikt de olie lichter en transparanter. Parfumeurs die met dit natuurlijke extract werken, moeten rekening houden met deze dynamiek. Naast vetiverolie gebruiken parfumeurs geacetyleerde vetiverolie en het aromamolecuul vetiverylacetaat. Deze stoffen ruiken net even anders en laten verschillende parfumcreaties toe. Vetiverolie is een basisnoot en blijft daardoor zeer lang op de huid zitten. Het helpt om meer vluchtige stoffen te fixeren en zorgt ervoor dat ze langzamer verdampen.

Vetiverolie in parfums

Vetiverparfums zijn zeer bekend in de parfumwereld. Veel parfummerken bieden een parfum aan dat vetiverolie bevat, soms nemen ze zelfs de term vetiver op in de parfumnaam. Goedkope parfums zijn vaak gemaakt met vetiverylacetaat, terwijl duurdere parfums pure vetiverolie bevatten. Soms worden beide stoffen met elkaar gemengd om speciale effecten te creëren. Vetiverolie mengt goed met houtextracten, zoals sandelhoutolie, Amyris balsamifera-olie of cederhoutolie.

Scroll to Top