Het parfumingrediënt vanille

Vanille, een basisnoot in de parfumerie, is een van de belangrijkste parfumingrediënten. Laten we vanille en de aromamoleculen vanilline en ethylvanilline eens nader bekijken, die de verschillende vormen van het vanillearoma vormen.

Wat is de vanilleplant?

Vanille behoort tot de orchideeënfamilie. Er zijn meer dan 100 bekende vanillesoorten. Hij groeit in warme, tropische streken, bijvoorbeeld de Caribische eilanden, Midden- en Zuid-Amerika of op Madagaskar. De vanille die we kennen uit de keuken, Vanilla planifolia, is de meest voorkomende vanillesoort omdat de vraag als specerij erg hoog is. Zeldzamer dan de Vanilla planifolia is de Tahitiaanse vanille, Vanilla tahitensis. Het ruikt een beetje anders en kost meer en wordt daarom niet gebruikt bij normaal keukengebruik. De Spaanse zeevaarders waren de eersten die vanille naar Europa brachten. Tegenwoordig is Madagaskar het grootste teeltgebied, dat ongeveer 50% van het handelsvolume in de wereld voor zijn rekening neemt. Een ander belangrijk productieland is het eiland La Réunion, dat vroeger Bourbon heette. Van daaruit komt de naam Bourbonvanille voort.

De bruine vanille die we allemaal kennen uit de supermarkt is een gefermenteerde vrucht. Om het vanilleboontje zijn typische aroma te laten verkrijgen, moet het worden geblancheerd en in de zon gedroogd. Alleen door dit proces ontstaat het aroma dat wij zo waarderen.

De prijs van vanille

Een kilo vanillebonen kostte in de jaren negentig ongeveer 20 dollar. Na 2012 steeg de prijs en kwam uit tussen de 250 en 330 dollar. Natuurlijk hebben vraag en aanbod een enorme invloed op de prijs. Bij de productie van vanille komt echter veel menselijke arbeid kijken. De bloemen moeten allemaal met de hand bestoven worden. De prijs van vanille-absolue is erg hoog, waardoor het een duur parfumingrediënt is.

Het gebruik van vanille in parfums

In de parfumerie wordt vanille-extract als basisnoot gebruikt. De kostbare aard van natuurlijk extract maakt het echter economisch onaantrekkelijk om in de massaparfumerie te gebruiken. Daarom wordt het vooral aangetroffen in de luxe parfumerie.

Wat is vanilline?

Vanilline wordt heel vaak gebruikt in parfums en is een van de belangrijkste ingrediënten. Het kan niet alleen het dure vanille-extract vervangen, het kan ook heel subtiele facetten aan de geur toevoegen zonder al te veel aroma toe te voegen. Vanilline maakt de geur warmer, geruststellender, volumineuzer en ronder. Het is qua hoeveelheid de belangrijkste geurstof ter wereld. Vanilline wordt veel gebruikt in de voedingsindustrie; bovendien is het een van de goedkoopste grondstoffen.

Het verschil tussen vanilline en ethylvanilline

Een ander belangrijk molecuul in de parfumerie is ethylvanilline. Het ruikt iets poederiger en droger dan vanilline en wordt ook gebruikt als smaakstof in voedsel.

Scroll to Top