Hajuvesien historia: Intia

Intialla on rikas ja kiehtova hajuvesihistoria, joka juontaa juurensa tuhansia vuosia. Hajuvedet ja tuoksut ovat olleet tärkeä osa intialaista kulttuuria, ja niitä on käytetty sekä uskonnollisiin että maallisiin tarkoituksiin. Euroopan hajuvesihistoriaan verrattuna Intialla on paljon vanhempi ja syvempi historia kerrottavana. Kannauj, joka sijaitsee Pohjois-Intian Uttar Pradeshin osavaltiossa, tunnetaan Intian hajuvesipääkaupunkina. Kaupungilla on rikas hajuvedenvalmistuksen historia (katso kuinka luot oman hajuvesisi), joka juontaa juurensa yli tuhat vuotta, ja se on edelleen Intian hajuvesiteollisuuden keskus.

Hajuvesiteollisuus Kannaujissa (katso myös Grasse, Euroopan vanha hajuvesipääkaupunki) perustuu perinteiseen attar-valmistusmenetelmään, joka sisältää luonnollisten ainesosien, kuten kukkien, yrttien ja mausteiden, höyrytislauksen. Aromimolekyylejä ei käytetä (katso Iso E Super tai hedioni). Kannauj on erityisen kuuluisa ruusuattaristaan, joka on valmistettu alueella runsaasti kasvavan Rosa damascena -kukan terälehdistä.

Yksi varhaisimmista maininnoista Intian hajusteista löytyy muinaisista hinduteksteistä, kuten Vedasta ja Upanishadista, jotka kuvaavat tuoksuvien öljyjen ja suitsukkeiden käyttöä uskonnollisissa rituaaleissa. Hajuvesien ja tuoksujen käyttö henkilökohtaiseen hoitoon ja kosmeettisiin tarkoituksiin voidaan jäljittää Indus Valleyn sivilisaatioon, joka oli olemassa Intiassa yli 5000 vuotta sitten.

Mielenkiintoista mainita on kuuluisa parfyymiainesosa santelipuu. Intiassa santelipuu on ollut tärkeä osa kulttuuria ja uskontoa tuhansia vuosia. Sitä käytetään monissa hindu- ja buddhalaisrituaaleissa, ja sitä pidetään pyhänä monissa osissa maata. Santelipuutahnaa käytetään uskonnollisiin seremonioihin, ja sillä uskotaan olevan monia henkisiä ja lääkinnällisiä ominaisuuksia.

Santelipuuöljy on yksi maailman kalleimmista ja halutuimmista eteerisistä öljyistä. Se uutetaan santelipuun puusta höyrytislauksella, ja sitä käytetään hajuvesien, saippuoiden ja kosmetiikan valmistuksessa. Suuren kysynnän vuoksi santelipuusta on kuitenkin tullut niukka luonnonvara, ja santelipuun laittomasta korjuusta ja salakuljetuksesta on tullut suuri ongelma Intiassa. Mysore-santelipuu tunnetaan korkeasta laadustaan, ja sitä on käytetty vuosisatojen ajan hajuvesien, suitsukkeiden ja muiden tuoksuvien tuotteiden valmistuksessa. Toivotaan, että näin on myös jatkossa.

Scroll to Top