Hajuvesi: Mikä on Sillage?

Hajuveden tuoksu on jälki, jonka hajuvesi jättää jälkeensä. Kuten laiva, joka jättää jälkeensä aaltoja, tai lentokoneet, jotka piirtävät viivan taivaalle, hajuvesi jättää näkymättömän jäljen ilmaan, jonka voi haistaa. Parfyymimaailmassa tuoksukeskustelu ulottuu pelkkää aisteja hellivää tuoksua pidemmälle; se ulottuu mielenkiintoiseen jälkeen, jonka se jättää jälkeensä. Tämä viipyilevä sillage on hajujälki, joka seuraa kantajaa hänen kulkiessaan ohi. Sillage, joka on ranskankielinen sana, joka on johdettu verbistä “siller”, joka tarkoittaa “jäljittää”, on hieno metafora ja tärkeä mittari ylellisessä hajuvesituotannossa.

Sillage ei ole vain hajuveden voimakkuus, vaan myös kyky heijastaa ja ympäröivään ympäristöön. Molekyylit voivat diffundoitua ilmassa eri tavoin, jotkin niistä ovat hyvin nopeita ja onnistuneita ja havaitaan helposti nenämme avulla, kun taas toiset eivät halua liikkua niin paljon tai niitä ei voi havaita keskittyneisyydessään yhtä hyvin nenämme avulla kuin toisia. Täydellisen tuoksun tuoksunvärin saavuttaminen on joidenkin hajuvesien valmistajien tavoite. Ymmärtääkseen, miten tuoksu saavutetaan, on oltava kokemusta hajusteista ja kemiasta.

Parfyymin pitoisuus on ratkaiseva tekijä hyvän tuoksun tuoksunlaadun kannalta. Parfyymit luokitellaan yleensä eri pitoisuuksiin, kuten parfum (väkevin), eau de parfum, eau de toilette ja eau de cologne (vähiten väkevä). Korkeammat konsentraatiot sisältävät enemmän hajusteöljyjä, mikä mahdollistaa voimakkaamman ja pidempikestoisemman tuoksun. Hajuvesipyramidissa määritellään myös, voidaanko hajuvettä pitää eau de parfumina, eau de toiletteina vai parfyyminä.

Molekyylien haihtuvuus vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti ne haihtuvat iholta. Huippuvivahteet tuoksuvat aluksi, mutta haihtuvat nopeasti, kun taas keski- ja pohjavivahteet viipyvät pidempään. Päällimmäiset tuoksut leviävät hyvin ilmassa ja antavat hyvän tuoksun. Pohjatuoksut eivät sitä vastoin leviä yhtä hyvin, mutta jotkut pohjatuoksun aineet, kuten sammal (evernyl), tonkapapu (kumariini) tai kaloni, ovat poikkeuksellisen hyviä tuoksunvuotomolekyylejä.

Myös levitystavalla on merkitystä siihen, miten hajuvesi heijastuu ja jättää tuoksun. Hajuveden levittäminen pulssikohtiin – alueille, joissa verisuonet ovat lähimpänä ihon pintaa, kuten ranteisiin tai kaulalle – auttaa tuoksun haihtumista, koska kehon lämpötila on hieman korkeampi. Mielenkiintoista on, että käyttäjän ainutlaatuinen kehon kemia on vuorovaikutuksessa hajuveden koostumuksen kanssa, mikä saa aikaan erilaisen tuoksun ja tuoksukynnyksen. Näin ollen kehon kemia voi jossain määrin tehdä tuoksun tuoksun tuoksusta henkilökohtaisen.

Scroll to Top