Hajuvesi: Mikä on Amber?

Amber, Ambre Gris ja Ambroxan – nämä termit kuulostavat tutulta tuoksujen ystäville. Mutta mitä eroa sillä on? Mitä tekemistä niillä on valaan kanssa?

Jokainen, joka on koskaan tutkinut hajuvesien tuoksupyramideja, on todennäköisesti törmännyt ambraan. Se on erittäin sensuelli ainesosa, jota käytetään usein pohjatuoksessa, koska se antaa tuoksulle lämpimän meripihkan nuotin. Amber on sateenvarjotermi tuoksulle, jonka määrittelevät ambre gris, ambroksaani ja muut meripihkan luokan molekyylit.

Ambre gris oli aiemmin ainoa saatavilla oleva meripihkatyyppi. Se on rannalta löytyvän kaskelotteen luonnollinen tuote. Kun kaskelotit syövät kalmaria, niiden suolistossa sulamattomat osat muuttuvat ambra esiasteeksi, joka joutuu mereen eritteiden kautta ja joutuu kellumaan meren pinnalla useita vuosia, kunnes se muuttuu hapettumisen kautta arvokkaaksi ambraksi. Ainoastaan ​​suolaisessa vedessä uimisen ja ilman kanssa kosketuksen kautta se saa harmaasta mustaan ​​kiinteän ulkonäön ja ominaisen aromin. Tämän merikullan luonnolliset löydöt voivat painaa jopa 100 kg. Koska Ambre Gris on erittäin harvinainen ja kallis, hajuvedet käyttävät usein ambroksaanimolekyyliä, Ambre Grisin hapetustuotetta, jota tuoksuvalmistajat valmistavat keinotekoisesti. Monet meripihkan molekyylit ovat suuria ja raskaita, eikä puolet ihmisväestöstä voi haistaa niitä, mutta niiden lisäämisen vaikutuksen hajuvesikoostumukseen voivat haistaa kaikki, mikä on mielenkiintoinen vaikutus.

Jopa 70 miljoonan vuoden aikana kovettuneella fossiilisena puuhartsina olevalla sweetgum-puulla tai meripihkalla ei ole mitään tekemistä hajusteen ainesosan meripihkan kanssa. Vastoin yleistä käsitystä, fossiilista meripihkaa ei käytetä hajuvedissä. Hajuvesimarkkinointiosastot ovat alkaneet käyttää fossiilisen meripihkan kuvia välittämään meripihkaa, koska fossiilinen meripihka näyttää kuvissa erittäin kauniilta. Meripihkapuut, joita kutsutaan myös likvidambariksi, kasvavat Aasiassa, Keski- ja Pohjois-Amerikassa ja ovat saaneet nimensä latinalaisesta sanasta liquidus, joka tarkoittaa nestettä, ja arabian sanasta anbar, joka tarkoittaa meripihkaa. Sen tuoksuvaa Styrax-hartsia käytetään lääkinnällisiin tarkoituksiin, suitsukkeena tai hajuvedessä ja se antaa raskaan, makean ja rentouttavan tuoksun.

Geza Schönin (tuotemerkki Escentric Molecules) Molecule 02 -tuoksu koostuu puhtaasta ambroksaanista. Balsamic, afrodisiaakkituoksu, jota voidaan käyttää yksinään tai kerroksittain. Ambroxania käyttää myös Pro Fragrantia Aura Nuitissa, Rêves Sucrésissa tai Aqua Glacialisissa.

Scroll to Top