Hajuveden ainesosa vetiveriaöljyä

Vetiveria (Vetiveria zizanioides) on monissa trooppisissa maissa esiintyvä ruoho. Se tunnetaan hyvin Intiassa, Indonesiassa ja Haitissa. Ruoho on valtavaa ja kasvaa helposti yli 1,5 metrin korkeuteen. Kasvin tärkein osa on sen juuret, jotka sisältävät eteeristä öljyä. Vahvat juuret ulottuvat jopa 3 metrin syvyyteen maahan. Siksi kasvin sadonkorjuu vaatii kovaa työtä.

Vetiveriaöljyn tuotanto

Juurien korjaamiseksi koko kasvi on kaivettava esiin. Juuret kuivataan, puhdistetaan ja sitten liotetaan höyrytislausta varten. Tislauksen aikana vesifaasi erottuu öljyfaasista, joka voidaan dekantoida puhtaan eteerisen öljyn saamiseksi. Öljyllä on erittäin vahva, maanläheinen makuprofiili. Noin 20 g öljyä saadaan 100 kg juurista. Tämä selittää vetiveriaöljyn korkean hinnan markkinoilla. Tärkein vetiveröljyn tuottaja, jolla on puolet maailman tuotannosta, on Haiti, jossa tuotannosta vastaavat tuhannet maanviljelijät.

Vetiveriaöljyn tuoksu

Vetiveröljyn tuoksu on maanläheinen, lämmin ja puinen. Hetken kuluttua öljyn haihtuvat osat haihtuvat ja öljy haisee kevyemmältä ja läpinäkyvämmältä. Tämän luonnollisen uutteen parfyymivalmistajien on otettava huomioon tämä dynamiikka. Vetiveröljyn lisäksi parfyymit käyttävät asetyloitua vetiveröljyä ja aromimolekyyliä vetiveryyliasetaattia. Nämä aineet tuoksuvat hieman erilaiselta ja mahdollistavat erilaisia hajusteita. Vetiveriaöljy on pohjatuoksu ja pysyy näin iholla erittäin pitkään. Se auttaa kiinnittämään haihtuvia aineita ja saa ne siksi haihtumaan hitaammin.

Vetiveriaöljy hajuvedissä

Vetiver-hajuvedet ovat hyvin tunnettuja hajuvesimaailmassa. Monet hajuvesimerkit tarjoavat vetiveriaöljyä sisältävää hajuvettä, joskus jopa termi vetiver hajuveden nimessä. Halvat hajuvedet valmistetaan usein vetiveryyliasetaatista, kun taas kalliimmat hajuvedet sisältävät puhdasta vetiveröljyä. Joskus molemmat aineet sekoitetaan yhteen erikoistehosteiden luomiseksi. Vetiveriaöljy sekoittuu hyvin puuuutteisiin, kuten santelipuuöljyyn, Amyris balsamifera -öljyyn tai setripuuöljyyn.

Scroll to Top