Hajuveden ainesosa santelipuu

Kaksi tärkeintä santelipuulajia ovat Santalum album ja Santalum spicatum. Vaikka Santalum spicatum on ensisijaisesti aromaterapeuttien käytössä, Santalum-albumi, jota kutsutaan myös Itä-Intian santelipuuksi, on erityisen tärkeä hajuvedessä. Hajusteet käyttävät myös länsi-intialaista santelipuuta (Amyris balsamifera). Länsi-intialainen santelipuu, joka ei itse asiassa ole santelipuuta ollenkaan, ei tuoksu niin jaloiselta, lämpimältä ja pehmeältä kuin Santalum-albumi, vaan pikemminkin puumaisempi ja kuivempi ja maksaa huomattavasti vähemmän. Varsinaista santelipuuta, Santalum albumia, kasvatetaan pääasiassa Australiassa ja Intiassa. Koska puuta on raivattu voimakkaasti eikä globaalia kysyntää voida tyydyttää riittävästi, santelipuuöljystä on tullut kallis hajuvesien ainesosa. Yksi kilo maksaa useita tuhansia dollareita. Onneksi Santalum-albumin laajamittainen viljely aloitettiin Australiassa vastaamaan markkinoiden kysyntään. Tämä toivottavasti vähentää santelipuun laitonta hakkuita Intian metsissä.

Aromimolekyylit, joita hajustevalmistajat käyttävät korvaamaan santelipuuöljyä

Aromimolekyylit Javanol, Sandalore tai Bacdanol ovat tunnettuja synteettisiä hajuvesien ainesosia, joita käytetään usein massamarkkinoiden hajuvedessä. Hajusteiden valmistajat työskentelevät näiden aineiden kanssa eristyksissä tai sekoittavat sen luonnolliseen santelipuuöljyyn tai Amyris balsamiferaan tuotantokustannusten alentamiseksi.

Santelipuuöljyn tuotanto

Santelipuupuut korjataan 30 vuoden kuluttua korkealaatuisimpien uutteiden saamiseksi. Maksimisato saavutetaan 60 vuoden kuluttua. Koko puu, mukaan lukien juuret, korjataan, pilkotaan ja tislataan höyryllä tai harvemmin CO2-uutolla puhtaan, korkealaatuisen santelipuuöljyn saamiseksi.

Intia ja santelipuu

Santelipuuöljyllä on tärkeä rooli Intiassa. Sitä käytetään aromaterapiassa ja perinteisessä intialaisessa lääketieteessä (Ayurveda) sekä saippuoiden ja attarien tuoksuna. Attarin tuotanto Intiassa on tuhansia vuosia vanha. Santelipuuöljy sekoitetaan muiden luonnollisten ainesosien kanssa ja tislataan, jolloin saadaan puhdas tuoksuöljy, joka tunnetaan nimellä attar. Öljy levitetään suoraan iholle. Attarit ovat erittäin kalliita hajuvesiä.

Santelipuuöljyn tuoksu

Hienon santelipuuöljyn tuoksua voidaan kuvata lämpimäksi, pehmeäksi, kermaiseksi ja runsaaksi. Santelipuuöljy on pohjatuoksu. Kuten useimmat puusta saadut öljyt, se toimii haihtuvien hajuvesikomponenttien kiinnitysaineena. Usein santelipuuöljyä sekoitetaan muihin puuuutteisiin ja vaniljaan, joka lisää lämpöä hajustekoostumukseen. Santelipuuhajuvedet ovat tyypillisesti osa itämaista perhettä.

Scroll to Top