Geschiedenis van parfum: India

India heeft een rijke en fascinerende geschiedenis van de parfumerie die duizenden jaren teruggaat. Parfum en geur zijn een belangrijk onderdeel van de Indiase cultuur geweest en worden voor zowel religieuze als seculiere doeleinden gebruikt. Vergeleken met de parfumgeschiedenis van Europa heeft India een veel oudere en diepere geschiedenis te vertellen. Kannauj, gelegen in de Noord-Indiase deelstaat Uttar Pradesh, staat bekend als de parfumhoofdstad van India. De stad heeft een rijke geschiedenis van het maken van parfums (zie hoe je je eigen parfum kunt maken) die meer dan duizend jaar teruggaat, en het is nog steeds een centrum van de parfumindustrie in India.

De parfumindustrie in Kannauj (zie ook Grasse, de oude Europese parfumhoofdstad) is gebaseerd op de traditionele methode van het maken van attar, waarbij stoomdestillatie van natuurlijke ingrediënten zoals bloemen, kruiden en specerijen plaatsvindt. Er wordt geen gebruik gemaakt van aromamoleculen (zie Iso E Super of hedione). Kannauj is vooral beroemd om zijn rozenattar, die wordt gemaakt van de bloemblaadjes van de Rosa damascena-bloem die in overvloed groeit in de regio.

Een van de vroegste vermeldingen van parfumerie in India is te vinden in oude hindoeteksten zoals de Veda’s en de Upanishads, die het gebruik van geuroliën en wierook bij religieuze rituelen beschrijven. De praktijk van het gebruik van parfums en geurstoffen voor persoonlijke verzorging en cosmetische doeleinden is terug te voeren op de beschaving van de Indusvallei, die meer dan 5000 jaar geleden in India bestond.

Interessant om te vermelden is het bekende parfumingrediënt sandelhout. In India is sandelhout al duizenden jaren een belangrijk onderdeel van de cultuur en religie. Het wordt gebruikt in veel hindoeïstische en boeddhistische rituelen en wordt in veel delen van het land als heilig beschouwd. Sandelhoutpasta wordt gebruikt voor religieuze ceremonies en er wordt aangenomen dat het veel spirituele en geneeskrachtige eigenschappen heeft.

Sandelhoutolie is een van de duurste en meest gewilde essentiële oliën ter wereld. Het wordt via stoomdestillatie gewonnen uit het hout van de sandelhoutboom en wordt gebruikt bij de productie van parfums, zepen en cosmetica. Vanwege de grote vraag is sandelhout echter een schaarse hulpbron geworden, en is de illegale oogst en smokkel van sandelhout een groot probleem geworden in India. Mysore sandelhout staat bekend om zijn hoge kwaliteit en wordt al eeuwenlang gebruikt bij de productie van parfums, wierook en andere geurige producten. Laten we hopen dat dit in de toekomst ook het geval zal zijn.

Scroll to Top