De parfumpiramide

De lagen van je favoriete geuren begrijpen!

Heb je je ooit afgevraagd waarom je favoriete parfum zo complex en veelzijdig ruikt? Het antwoord ligt in de parfumpiramide, een raamwerk dat door parfumeurs wordt gebruikt om de verschillende geuren waaruit een geur bestaat te categoriseren en te mengen. We verkennen de parfumpiramide en leggen uit hoe deze parfumeurs helpt de geuren te creëren waar we van houden.

Wat is de parfumpiramide?

De parfumpiramide, ook wel geurpiramide of geurpiramide genoemd, is een model dat door parfumeurs wordt gebruikt om de verschillende tonen waaruit een geur bestaat te categoriseren en te ordenen. De piramide is verdeeld in drie hoofdsecties: topnoten, hartnoten en basisnoten. Elke sectie bevat een verscheidenheid aan geuren die samenwerken om de algehele geur te creëren.

Topnoten

De topnoten zijn de geuren die je ruikt als je een geur voor het eerst aanbrengt. Ze zijn vaak licht en verfrissend en bedoeld om de aandacht te trekken en een sterke eerste indruk te maken. Topnoten worden ook wel de ‘hoofdnoten’ genoemd. Voorbeelden van topnoten zijn citrusgeuren zoals citroen en bergamot, maar ook bloemengeuren zoals lavendel en jasmijn.

Middelste noten

De middelste noten, ook wel de ‘hartnoten’ genoemd, zijn de geuren die naar voren komen zodra de topnoten zijn verdampt. Ze zijn meestal complexer dan de topnoten en geven de geur zijn karakter en persoonlijkheid. De middennoten zijn bedoeld als het ‘hart’ van de geur en zijn ontworpen om enkele uren aan te houden. Voorbeelden van hartnoten zijn bloemige geuren zoals roos en ylang-ylang, maar ook kruidige geuren zoals kaneel en kardemom. Belangrijke moleculen zijn onder meer Iso E Super en hedione.

Basisnotities

De basisnoten vormen de basis van de geur en zijn ontworpen om het langst mee te gaan. Het zijn meestal rijke en zware geuren die bedoeld zijn om enkele uren op de huid te blijven hangen. Basisnoten worden soms de ‘body’-noten genoemd. Voorbeelden van basisnoten zijn muskus, vanille en sandelhout.

Hoe wordt de parfumpiramide gebruikt?

Parfumeurs gebruiken de parfumpiramide als raamwerk om geuren te creëren en te mengen. Bij het creëren van een nieuwe geur zal een parfumeur eerst beslissen over het algemene thema of concept van de geur. Dit kan bijvoorbeeld een bloemige geur, een citrusgeur of een houtachtige geur zijn.

Zodra het algemene concept is vastgesteld, begint de parfumeur met het selecteren van de individuele geuren die elke laag van de parfumpiramide zullen vormen. Als de parfumeur bijvoorbeeld een bloemige geur creëert, kan hij lavendel en jasmijn als topnoten kiezen, roos en ylang-ylang als hartnoten, en muskus en vanille als basisnoten.

De parfumeur zal vervolgens experimenteren met verschillende combinaties van deze geuren, waarbij hij ze in verschillende verhoudingen met elkaar mengt om de algehele geur te creëren. Dit proces staat bekend als ‘parfumcompositie’ en het kan maanden of zelfs jaren duren om het te perfectioneren.

Het begrijpen van de parfumpiramide kan consumenten ook helpen bij het kiezen van geuren die ze lekker vinden. Als je bijvoorbeeld weet dat je de voorkeur geeft aan citrusgeuren, kun je op zoek gaan naar geuren met topnoten zoals citroen of bergamot. Als je weet dat je de voorkeur geeft aan muskusachtige geuren, kun je op zoek gaan naar geuren met basisnoten zoals muskus of sandelhout.

Andere interessante onderwerpen: hoe moet ik parfums bewaren?, 7 parfums die je moet kennen!, welk parfum past bij mij?, hoe je je eigen parfum maakt, geuren in laagjes aanbrengen, waar parfum te plaatsen.

Scroll to Top